Sätt larm på lodjursfällan

Ett larm gör att du snabbt kan vittja fällan då den slår igen. Foto: Gunnar Glöersen

Med några relativt enkla handgrepp kan man bygga ett larm till sin fälla. Jägareförbundets rovdjursansvarige tipsar här om ett billigt sätt som gör det möjligt att minska tiden som djuret behöver sitta i fälla.

Att fånga lodjur med fälla är åter tillåtet. Förutom att det finns människor som rent principiellt motsätter sig jakt med fälla finns det också de som menar att lodjuren riskerar att skadas i fällorna.
Lodjursfällorna har testats och hittills har Naturvårdsverket ansett att klo- och tandskadorna inte varit så många och allvarliga att det motiverat ett förbud, säger Gunnar Glöersen.
Men det ligger i vårt intresse som jägare att se till att lodjur som fångas inte får några skador alls. Den självklara lösningen är att vittja så ofta som möjligt.

Vittjas varje dag
Kraven som ställs på jägaren är att fällan vittjas minst en gång per dygn och kontrollen ska alltid ske på morgonen.
För att minimera tiden lodjuret, vildsvinet, räven eller något annat djur som sitter i fällan kan man sätta larm på fällan. Det finns färdiga sådana att köpa, men de kostar en hel del.
Förra året funderade Gunnar Glöerssen på om det inte kunde finnas någon enkel och billig lösning där han kunde använda en av sina gamla mobiltelefoner.
Efter en del funderande kom han på en enkel lösning.
Låt lodjuret ringa upp dig!
Allt som behövdes var en fungerande mobiltelefon, ett kontantkort, en billaddare, ett 12 volts bil- eller motorcykelbatteri, en tyngd, några brädbitar och en plastback att förvara allt i.
Jag spikade fast några små spikar på en liten bräda runt mobiltelefonen så att mobiltelefonen blev fixerad. Glöm inte att se till att det finns utrymme baktill, så man kan sätta i laddkabeln i telefonen, säger Glöersen.

Exakt styrning
I bakdelen på brädan spikade han fast ett par små träbitar i det nedre stycket och därefter en spik i den övre (se bild) som fungerar som axel där den övre brädbiten kan röra sig. Dessutom satte han likadana träbitar framtill för att få exakt styrning.
När jag väl kommit så långt lade jag mobilen på plats och satte en liten majonnäsklick på svarsknappen på telefonen. Det ger ett fint märke på den övre träbiten, på rätt plats för den skruv som ska ersätta ditt finger. På skruvhuvudet satte jag en klick epoxylim för att runda av den.
En liten träkloss med skruvögla behövs också. Biten ska vara precis så stor att skruven inte når till svarsknappen på telefonen när tyngden är på plats, någon millimeter räcker.
Allt placeras i en liten plastback. Fäst ett snöre i träklossen och borra ett litet hål i plastbacken för utlösningssnöret.
Jag valde att sätta en stor spik på axeln på luckan eftersom det ger ett tillräckligt stort vridmoment. När luckan slår igen dras klossen loss och spiken trycker på telefonen, som ringer upp dig.

Inget knapplås
Observera att detta bara fungerar om knapplåset är avstängt och det telefonnummer du vill bli uppringd på är inknappat. Ingen får heller ha ringt till din lodjursmobil. Då förstörs allt. Ställ in telefonen på att avvisa alla samtal. Om det går bör du begära att inte några SMS skickas till din mobil från operatören. Det förstör hela upplägget.
Larmet ersätter inte kravet på daglig kontroll, men gör att djuret inte behöver sitta så länge i fällan, säger Gunnar Glöersen.
Magnus Rydholm

Fotnot. Se fler bilder på larmanordningen i Svensk Jakt Nyheters februarinummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev