Sälen fortsätter öka

Samtliga tre sälarter ökar, konstateras i en färsk rapport. På bilden knubbsälar på Västkusten. Foto: Daniel Sanchez

Samtliga tre sälarter ökar. Gråsälen breder ut sig söderut.
Det framgår av en rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten fick i uppdrag av regeringen att redovisa statistik om sälpopulationernas tillväxt och utbredning.
Myndigheten är nu klar med sin rapport. Där finns även en redogörelse för de ekonomiska konsekvenserna av skador på fisket orsakade av säl.
Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att samtliga tre sälarter visar på en tydlig ökning av populationerna.

Gråsälen ökar söderut
När gäller gråsälen är ökningen mindre i norra Östersjön men betydligt större i södra Östersjön. Det betyder att populationen breder ut sig söderut.
När det gäller skadefrekvensen så visar den på samma mönster. Platser som knappt varit drabbade av skador alls i början på 2000-talet är de som nu kan betraktas som värst drabbade.
Antalet räknade vikaresälar i Östersjön under 2014 var 9.750 varav 8.100 i Bottniska viken. Tillväxthastigheten sedan 1988 har legat på knappt fem procent.
Antalet räknade gråsälar 2014 uppgick till 32.240, och antalet knubbsälar i Kalmarsund var nära 1.000 djur.
I södra Östersjön (Skåne, Öresund och de danska öarna) räknades 950 knubbsälar, 8.040 i Kattegatt (både dansk och svensk sida), samt 6.642 i Skagerrak. Totala antalet räknade knubbsälar i Kattegatt och Skagerrak var 14. 682.

Skador på fisket
Havs- och vattenmyndigheten har valt att basera sina analyser och beräkningar när det gäller skador på fisket på vad som rapporterats i loggböcker och i kustfiskejournaler.
”Det är tydligt att antalet fiskare i sälskadedrabbat fiske har minskat medan sälskadorna per fiskare har ökat. Med hänsyn taget till antalet verksamma yrkesfiskare har den relativa sälskadan ökat de senaste åren.”, skriver Havs- och vattenmyndigheten i rapporten.
Skadorna beräknas kosta cirka 33 miljoner kronor per år, varav nästan hälften av skadorna har uppstått i södra Östersjön.

Torskfisket värst drabbat
”Att fisket minskat sin inkomst avseende lax och ål i vissa områden, samtidigt som den ekonomiska skadan är relativt konstant nationellt, bör tolkas som att skadorna på annat fiske, exempelvis torsk har ökat.”
Skadebilden har förskjutits söderut, enligt rapporten.
Särskilt torskfisket i södra Östersjön har på senare år blivit mer utsatt för sälskador. I området har andelen skadat nät/garnfiske fördubblats från 13 procent till 32 procent mellan åren 2010 till 2014. För krokfisket har motsvarande andel ökat från 13 till 49 procent, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev