Så mycket får hundsjukvården kosta

Hundägare är beredda att lägga många tusenlappar per år på veterinärvård för sina djur, och allra mest är unga hussar och mattar beredda att betala.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:08

En hund går i genomsnitt till veterinären 1,5 gång per år, men var femte ung hundägare tar hunden till doktorn minst fyra gånger om året. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra.

Åtta procent av hundägarna tar hunden till veterinären fyra gånger eller fler varje år, men bland de yngre hundägarna gör var femte (18 procent) ett besök hus veterinären minst fyra gånger om året. 10 procent av alla hundar går aldrig till veterinären.

För många unga så är det antagligen första egna hunden och då kan man känna en större osäkerhet och oro när hunden blir sjuk, jämfört med om man är en mer rutinerad hundägare. Sedan har ju många i den yngre åldersgruppen inte fått barn ännu. Då blir det många gånger större fokus på hunden, säger Jenny Stenberg på If.

I genomsnitt är svenska hundägare beredda att betala drygt 5.000 kronor per år ur egen ficka för veterinärvård. Nästan en tredjedel (31 procent) är beredda att betala 10.000 kr eller mer. Därtill kommer de kostnader som försäkringen står för, om man har en sådan.

Bland hundägare mellan 18 och 29 år är betalningsviljan ännu större. I snitt är man beredd att betala 6.000 kronor, och mer än fyra av tio (42 procent) är beredda att betala 10.000 kr eller mer.

Undersökningen har gjorts av YouGov på uppdrag av If i oktober 2012. 729 hundägare mellan 18 och 74 år svarade på frågorna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev