Rovdjursspårare ville hoppa av

Besvikelsen var stor bland många som är engagerade för att spåra rovdjur ute i länen efter Naturvårdsverkets lojaktsbeslut. Särskilt stor kanske besvikelsen var i Uppsala län där styrelsemedlemmen Håkan Tallroth undrade hur han skulle orka ta tag i detta igen.

-­ Vi har den lokala kunskapen men Naturvårdsverket verkar strunta i det när man fattar beslut. Det leder till en stor uppgivenhet hos dem som inventerar. Flera har sagt att man lägger av nu, sa Håkan Tallroth när han pratade på Rasbo jaktvårdskrets årsmöte i början av februari.
Också länsstyrelsens rovdjursansvarige Johan Månsson har i media framfört sin besvikelse över att den lokala kunskapen inte tagits till vara.
 
God uppslutning
Men när väl snöförhållandena tillät en inventering i Uppsala län tisdagen den 24 februari då var det ändå god uppslutning från jägarna i länet.
– Direkt efter Naturvårdsverkets beslut var känslan mycket negativ. När det gått några veckor var det många som ändå ställde upp. Det finns bara en väg att gå, för att visa att vi har rätt. Genom att inventera, säger Håkan Tallroth.
Att Uppsala län nu är ett mycket lodjurstätt område visade sig också under inventeringen. Över 200 rapporter om spår ringdes in och de fem spårpatrullerna som skulle bakspåra hade fullt upp. Även onsdagen fick tas i anspråk för att hinna kvalitetssäkra alla familjegrupper.
 
Finns luckor
-­ Och då finns det ändå luckor i länet där jägarna tyvärr inte gått ut och spårat, konstaterar Håkan Tallroth.
-­ För mig handlar det lite om att visa att den så kallade snookingmetoden inte alls räcker till, säger Håkan Tallroth.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev