Publicerad 3 oktober 2014 - 10:39

Romson och Bucht nya ministrar med ansvar för jaktfrågor

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, är ny miljöminister.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson blir miljöminister i den nya S-MP-regeringen. Landsbygdsminister blir socialdemokraten Sven-Erik Bucht. Om landsbygdsministern får fortsatt ansvar för jaktfrågorna är oklart.

Som väntat utsåg statsminister Stefan Löfven språkröret Åsa Romson (MP) till miljöminister i sin nya regering.
Romson har tidigare inte visat förståelse för landsbygdens problem med varg, utan har istället uttalat sig mot vargjakt. Hon har också ifrågasatt forskningsresultaten som låg till grund för riksdagsbeslutet om en ny rovdjurspolitik.
Miljöpartiet har också flera kongressbeslut med jaktfientligt innehåll. Det handlar om förbud mot jakt på fågel med hagel och förbud mot fällfångst, bland annat.

Jagar älg
Landsbygdsminister utan eget departement blir norrbottningen och socialdemokraten Sven-Erik Bucht. Han blev känd i hela Sverige när han som kommunalråd i Haparanda lyckades övertala Ikeas Ingvar Kamprad att bygga ett varuhus på orten.
Sven-Erik Bucht beskrivs som värnare av landsbygds- och glesbygdsfrågor med stort engagemang för det lilla samhället. Han har erfarenhet av jakt som älgjägare i Karungi.
Landsbygdsministern sorterar fram till årsskiftet under Miljödepartementet, då han flyttar till Näringsdepartementet där Mikael Damberg (S) är chef.

All jakt till miljö?
Konstruktionen skulle kunna innebära att avsikten är att föra över alla frågor som rör jakten, inklusive hela ansvaret för rovdjursförvaltningen, till Miljödepartementet.
– Att jaktfrågorna sorteras in under Näringsdepartementet ser jag som osannolikt. Troligen flyttas de i sin helhet över till Miljödepartementet. Att landsbygdsministeriet verkar på Miljödepartementet fram till årsskiftet talar för en sådan lösning, säger en politisk bedömare Svensk Jakt varit i kontakt med.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram