Publicerad 16 maj 2013 - 09:26

Rippremiären ställs in i Jämtland

Det blir ingen ripjaktspremiär på de statliga renbetesfjällen i Jämtland. Beslutet togs av länsstyrelsen i Jämtland på tisdagen.

De inventeringar som färdigställts visar på osedvanligt dålig riptillgång och mycket svag föryngring inom Jämtlands län. I kombination med det stora intresset för jakt i länet finns i dag en påtaglig risk för att den framtida utvecklingen av bestånden äventyras om jakt tillåts, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Kallt försommarväder
Resultaten från inventeringarna ger en entydig bild av att ripbestånden i de flesta områden i år är mycket små, i vissa områden de lägsta som uppmätts sedan inventeringarna påbörjades. Inventeringarna visar också på en mycket dålig föryngring. Flera områden uppvisar nivåer under två kycklingar per par.
Skälen till den låga riptillgången är förmodligen flera där den kraftiga nedgången av smågnagare våren 2008 och det mycket kalla vädret veckan innan midsommar i år, antas ha en stor betydelse.
Om det tidigare höga jakttrycket är orsaken är omdiskuterat. Eftersom nedgången även skett i Tåssåsens sameby där jakttrycket varit lägre, är det tydligt att även andra faktorer än jakt spelar in, säger Jens Andersson som är ansvarig för småviltsjakt på renbetesfjällen.
Förbudsperioden gäller i första hand 25 augusti20 september. Men det troliga är att förbudet fortsätter eller att ripjakt endast tillåts i liten omfattning.

Jakt i Tåssåsen
Inom Tåssåsens sameby kommer jakt på ripa att medges men med kraftiga begränsningar i jakttryck.
Tåssåsenmodellen, som innebär att en lokal aktör tillsammans med länsstyrelsen förvaltar och administrerar jakten, visar på styrkan av att kvotera jakten. Genom detta förfarande kan jakten regleras på ett väl fungerande sätt samt möjliggöra en god planering för den enskilde jägaren, säger Jens Andersson.

Ripjakt i Norr- och Västerbotten
Ripjakten tillåts däremot i Norrbotten och Västerbottens län, men jakten kommer att begränsas likadant som förra året. Beslutet innebär att jakten tillåts under två jaktdagar per kvadratkilometer som högsta jakttryck. Ifjol innbar det ett antal jaktområden stängdes för jakt efter två veckor.
Vidare kommer länsstyrelsen i Norrbotten att avlysa de områden som ingått i årets ripinventering under de två första veckorna av jakten.
– Vi gör dessa begränsningar för att undvika en koncentration av jägare på de områden där man vet hur riptillgången ser ut. Vi har tidigare år sett en trend att jägare söker sig dit där de har information om hur riptillgången ser ut, säger Roland Saitzkoff, på länsstyrelsen i Norrbotten.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram