Publicerad 15 maj 2013 - 16:17

Ripforskare avfärdar ornitologernas förslag

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat föreslår Sveriges ornitologiska förening (SOF) totalt jaktförbud på fjällripa och kortade jakttider för dalripan. Men de argument som SOF framför avfärdas av forskaren Maria Hörnell Willebrand vid SLU. Det rapporterar Norrländska Socialdemokraten, NSD.

 

I sitt förslag till regeringen om förändrade jakttider föreslår SOF ett totalt jaktförbud på fjällripa och kortad jakttid på dalripa. Jägarnas riksförbund vill senarelägga jaktstarten på både fjäll- och dalripa till 11 september.

Vi vill ha ett tillfälligt moratorium eftersom vi ser en långsiktigt vikande trend för fjällripan. Då tycker vi inte att det är rätt att fortsätta jaga, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF, till Norrländska Socialdemokraten.

Anders Wirdheim hänvisar till Maria Hörnell Willebrands forskning på Sveriges lantbruksuniversitet som stöd för SOF:s förslag. Men hos henne får SOF svagt stöd för sitt förslag.

Ripstammen går upp och ner med tioårsperioder. Det är normalt. Känslighetsanalyser vi nyligen gjort visar att det inte är någon orsak att oroa sig när det gäller fjällripan. Riskerna med att införa jaktförbud är att man tror sig göra en åtgärd som måste ha effekt, säger Hörnell Willebrand till NSD.

 

Maria Hörnell Willebrand

Maria Hörnell Willebrand säger att ett jaktförbud per automatik inte behöver innebära att fjällripan kommer att öka. Hon säger också att mycket få studier visat att jakten har någon mätbar påverkan på stammen.

Vi vet väldigt lite när det gäller fjällripa jämfört med dalripa och man borde ta reda på mer innan man föreslår ett jaktförbjud. Och när det gäller jaktstarten vid 25 augusti så är den helt okej ur ett biologiskt perspektiv, säger hon.

 

Ingen forskning stöder SOF:s slutsatser

Jägareförbundet har sedan tidigare sågat SOF:s förslag.

Vi anser att det inte finns någon forskning som stödjer deras slutsatser. Jakten har ingen eller marginell påverkan på ripstammarna. Sedan känns det helt främmande för oss att vi ska anpassa oss efter Norges jakttider, som utgår från skötseln av deras tamboskap, säger Björn Sundgren på Jägareförbundet Norrbotten till NSD.

Han är också kritisk till hur ornitologerna hanterar forskningsdata kring riporna.

Ornitologerna hänvisar dåligt till forskningen i sitt remissvar och den forskning vi har att tillgå visar ofta på motsatsen mot deras slutsatser. Jag anser också att vår forskningskommunikatör Niklas Holmqvist som skrivit våra remissvar effektivt har tagit udden av det ornitologerna vill, säger Björn Sundgren till NSD.

 

Läs mer:

Jägarnas riksförbund vill senarelägga ripjakten

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram