Publicerad 15 maj 2013 - 15:27

Riksdagsbeslutet om varg som inte gäller

Fyra av fem folkvalda ledamöter i riksdagen röstade den 21 oktober 2009 igenom en ny rovdjurspolitik med bland annat minskade koncentrationer av varg i Mellansverige.
Drygt tre år senare står det klart att vargstammen ökar kraftigt i landet och att antalet vargar fördubblats i Värmland.

Den politiska majoriteten var förkrossade då bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot en ny rovdjurspolitik. Enligt beslutet skulle vargstammen regleras med jakt, regionalt bestämmande i rovdjursfrågan skulle införas och i Mellansverige skulle koncentrationen av varg minska.

Vargstammens tillväxt begränsas under tiden fram till dess att konsekvenserna av stammens utveckling i Sverige och bedömningen av stammens bevarandestatus, inklusive resultatet av de inledande åtgärderna för stärkt genetik, har utvärderats och redovisats, står det i riksdagsbeslutet. Vidare framhålls i beslutet: Det är viktigt att vargen tillåts sprida sig i landet för att minska koncentrationen i de mellersta delarna av Sverige där det idag finns flest vargrevir.

23 föryngringar
23 vargföryngringar säkerställdes i Sverige under inventeringssäsongen 20082009. Totalt säkrades 36 revir med stationär vargförekomst i landet. 14 av dem berörde Värmland.

Det var alltså med dessa inventeringsdata i ryggen som riksdagen fattade beslut.
Trots riksdagsbeslutet har fortfarande har ingen socio-ekonomisk analys om vargstammens gjorts. Inte heller har vargstammens tillväxt begränsats nämnvärt.

Minst 33 föryngringar
Inventeringen visar att det den senaste vinter (innan årets valpning) fanns rekordmånga vargar i landet och Värmland. Enligt Viltskadecenter fanns 33 säkerställda vargföryngringar i landet och de flaggar även för att det finns minst två föryngringar till som inte räknats in.

Värmland berördes enligt länsstyrelsen av minst 27 vargrevir. I åtminstone 13 av dem fanns föryngring. Totalt berörs länet av cirka 150 vargar, innan årets valpning. Alltså nästan lika många individer som de 180 vargar som regeringen bedömt ska räcka för hela landet i framtiden.

Lennart JohannessonLennart Johannesson.

Om hela landet höll en lika tät vargstam som Värmland skulle det finnas 3.500 vargar i Sverige. Lennart Johannesson, Jägareförbundets ordförande i Värmland, är trött på att ingen ansvarig politiker sätter ned foten i frågan och ser till att riksdagens beslut efterlevs i praktiken.

Trots att det finns ett riksdagsbeslut saknas idag verktygen att genomföra beslutet. De har tagit bort alla möjligheter till att förvalta vargstammen, trots att antalet vargar fördubblats på några år. Vi har idag minst fyra gånger så mycket varg som länsstyrelsens handlingsplan anger, 23 vargrevir i länet.

Vargstammen fortsätter öka
Över 80 procent av riksdagens ledamöter röstade för en ny rovdjurspolitik i oktober 2009. I praktiken har fortfarande bara få delar av beslutet genomförts.

Vargarna tar däremot ingen hänsyn till vad riksdagen beslutar om om inget görs för att effektuera besluten i praktiken. Därför föds nu i dagarna rekordmånga vargvalpar och någon analys av vad tillväxten i vargstammen kostar och innebär för dem som berörs av varg i sin vardag har inte gjorts.

Trots vad fyra av fem riksdagsledamöter sagt ja till och beslutat om för drygt tre år sedan.

Vargreviren i landet inventeringssäsongen 20082009.

Klicka här för att ladda hem högupplöst karta.

Värmlands vargrevir den senaste vintern.

Klicka här för högupplöst karta.

 

Läs regeringens proposition Ny trovärdig rovdjurspolitik med regional förvaltning och lokalt inflytande

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram