Publicerad 15 maj 2013 - 16:55
Rialavargar dödade kalv på gårdsplanen

Vargflocken strax söder om Norrtälje, de så kallade Rialavargarna, har fram tills nu inte utmärkt sig genom att döda tamdjur. Men på morgonen den 3 augusti slog de till på gården Beateberg och dödade en tre månader gammal kalv alldeles framför mangårdsbyggnaden.
![]() |
Vargspår, blod och andra lämningar på gräsmattan och i rabatterna visar tydligt var dramat utspelat sig.
Vi är säkra på att det är en eller möjligen två vargar som rivit och dödat kalven. En del spår tyder på två djur, säger länsstyrelsens besiktningsman Helge Röttorp.
Vi har tagit DNA-prover för att se om det går att fastställa om det varit ett eller två djur, och i så fall vilka individer.
Även Per Blomkvist, besiktningsman i Uppsala län deltog vid fastställandet av vilken typ av rovdjur som slog kalven.
Bara vilda djur
Vargflocken i Riala består av tik och hanvarg och fyra valpar. Hittills har de nästan uteslutande kunnat leva på de många rådjur, vildsvin och älgar som finns i området mellan Norrtälje och Vaxholm. Både tiken och hanen har försetts med GPS-sändare, men hanens sändare verkar ha lagt av.
Nu får vi se i efterhand om tiken varit i de här krokarna under natten och morgon, konstaterar Helge Röttorp.
Gården ägs av tre bröder. Man har uppfödning av köttdjur.
Vi har cirka 200 djur. Förr hade vi mjölkkor, men nu är det bara köttdjur, berättar Carl Johan Andersson, en av ägarna.
Carl-Johan är inte jägare. Han känner en viss uppgivenhet inför den nya situationen.
Levande landsbygd säger makthavarna att vi ska ha, men tja, inte vet jag. Nu får vi se hur det går.
Vargsäkra stängsel
Flera markägare med nötkreatur har hört sig för hos länsstyrelsen om bidrag för vargsäkra stängsel men har fått negativt besked. Just denna gång är det osäkert om det hjälpt eftersom angreppet skedde i direkt anslutning till gårdscentrum. I en fålla med anslutning till djurhallen går amkor och kalvar runt. Utanför står en kalv som tydligen krupit under. Troligen kan den kalv som blev tagen ha gjort detsamma och blivit överraskad av vargarna och försökt fly och hunnit cirka 100 meter innan den blev dödad, ungefär 60 meter framför huset. Sedan har vargen eller vargarna släpat den femton meter, ätit kanske 30 kilo och stuckit i väg med ena bogen.
Oroar sig
![]() |
Claes Bäck arrendator jakten på 2 200 hektar av gårdens 3 000 hektar. Han oroar sig hur det ska gå med jakten framöver.
Vi har helt klart redan förändrat vårt sätt att jaga. Med vargflock på markerna blir det tveksamt om vi kan betala vad vi betalar i dag. Det måste påverka priserna. Det har varit alldeles för tyst om den aspekten på vargetableringarna, säger han.
Markägarna får ju bidrag till stängsel. Jag tycker att länsstyrelserna borde lämna bidrag även till hundförare på sådan här marker till skyddsvästar. Och vårt jaktlag borde få en som gästande hundförare kan få låna, säger Patrik Nilsson som jagar på Beateberg och är aktiv i älgskötselområdet.
Tur att vi började få ordning på förvaltningen här innan vargarna kom, lägger han till.
För länsstyrelsen gäller nu att förhindra nya angrepp. Lapptyg ska sättas upp. 15 fårägare av 17 som ansökt har fått bidrag till permanenta stängsel och bidragen börjar nu betalas ut enligt Andreas Zetterberg på länsstyrelsen.
Stort medieintresse för vargslagen kalv
Det är inte varje gång som ett rovdjursdödat tamdjur väcker sådant intresse. Men på Beatebergs gårdsplan står ett par tv-kameror uppställda. Både TV4 Nyheterna och SVT är på plats, liksom Norrtälje tidning.
Kameror klickar, reportrar drar sig undan för intervjuer med olika intervjupersoner.
Det är besiktningsmannen Helge Röttorp, gårdsägaren Carl Johan Anderssson och jaktarrendatorn Claes Bäck som ska intervjuas i första hand.
För Susanne Persson-Öste på TV4 är vinkeln klar.
Hur blir det med vargen och inställningen till den nu när den kommit så nära Stockholm, säger Susanne.
Christer Ohlsson på ABC, SVT:s regionala nyhetsprogram, tycker att det är det ovanliga bytesdjuret som är själva grejen.
Jag tror vi hade haft det som nyhet även om det skett någon annanstans än i Stockholms närhet, säger han.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.