Publicerad 15 maj 2013 - 16:07

Renskötare skriver historia på ö i Atlanten

Tio renskötare från Sverige och Norge ska vara med och skriva historia på Sydgeorgien, en ö i södra Atlanten. Renskötarna ska där slakta bort de 3.500 renar som finns på ön, rapporterar Oddasat.se.

 

1911 tog norska valfångare tio renar till ön Sydgeorgien, som är belägen mitt i södra Atlanten i höjd med Sydamerikas syspets. Detta för att valfångarna skulle ha tillgång till kött att äta. 100 år senare har renhjorden vuxit sig så stor att tillgången på bete börjar sina. Sydgeorgien tillhör Storbritannien, som tagit kontakt med Norska statens Naturoppsyn för att utföra uppdraget.

Nu har åtta män och två kvinnor inom renskötseln i Norge och Sverige blivit uttagna till jobbet. En av de utvalda är Rickard Länta från Jåhkågasska sameby.

Det är givetvis jättespännande, men det känns som att vi tar två steg tillbaka i tiden. Inga fyrhjulingar, inga helikoptrar, ingenting. Vi ska bo i tält, det finns nästan inga bostäder och det finns ingen gsm-täckning och inget internet. Det känns som att vi sticker tillbaka till sextiotalet, säger Rickard Länta till Oddasat.se.

 

Dokumentärfilmare följer med

Den 4 januari påbörjar han och reskamraterna den åtta dagar långa resan till ön Sydgeorgien. Där kommer deras huvudsakliga uppgift vara att bygga hagar, samla och slakta dessa renar under drygt två månader. Första omgången ska 1.500 renar slaktas och planen är att resten ska slaktas om ett år. Allt ska dessutom filmas för en dokumentär i England.

Så nu ska vi avsluta en bit av historien och det är jätteroligt att få vara med om något sådant här en gång i livet, säger Rickard Länta till Oddasat.se.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram