Publicerad 15 maj 2013 - 16:07

Projekt valputsättning fortsätter

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att i samarbete med andra myndigheter och organisationer fortsätta arbetet med aktiva åtgärder för den genetiska förstärkningen av vargstammen inom Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande från miljödepartementet.

 


Lena Ek

Det är viktigt att vi i enlighet med Riksdagens beslut från 2009 fortsätter att arbeta med att förbättra genetiken hos de svenska vargarna och uppnår en gynnsam bevarandestatus för stammen. Genom beslutet kan nu Naturvårdsverket arbeta vidare främst med utsättning av vargvalpar under våren 2013, säger miljöminister Lena Ek i pressmeddelandet.

Under senare år har vargstammens genetik förbättrats på naturlig väg i och med att två vargar har invandrat till Sverige och reproducerat sig under åren 2008 till 2012. Deras avkommor har i sin tur bildat par och fått flera valpar jämfört med vargar från den skandinaviska populationen.

Inventeringsresultat från vintern 20112012 visar att en tredjedel av de valpar som totalt har fötts har föräldrar som härstammar från någon av de två invandrade vargarna. Även om vargstammens genetik har tydligt förbättrats under senare år bör det enligt regeringens uppfattning fortsätta att vidtas åtgärder för att ytterligare förbättra vargstammens genetiska status.

Naturvårdsverket har genomfört försök med flytt av vargvalpar mellan flera djurparker i Sverige och Norge. Försöket föll väl ut och Naturvårdsverket bedömer att det är möjligt att gå vidare och planera för att sätta ut djurparksvalpar, skriver miljödepartementet i pressmeddelandet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram