Prioritera landets egna jägare!

Finland, Norge, Danmark och flera andra europeiska stater prioriterar det egna landets jägare när det gäller upplåtelse av jakt på statens mark. Det bör också den svenska regeringen göra, menar Jägareförbundet.

I en skrivelse till regeringen hemställer därför Jägareförbundet att regeringen ändrar i 3:e paragrafen rennäringsförordningen så att den återfår den lydelse den hade före 2007. Det innebär att jakten i första hand ska upplåtas till den som är bosatt i Sverige. I dag måste jakten upplåtas till svenska och utländska jägare på samma villkor.
De två gångna höstarna med förändrat regelverk har också visat att länsstyrelserna inte längre har erforderliga medel för att styra och reglera jakten tillfyllest, skriver Jägareförbundet. Framför allt har problemen varit stora i samband med jaktpremiären och inom attraktiva områden och missnöjet bland svenska jägare är stort.

Trängsel ett hot
Inte heller anser Jägareförbundet att det nya regelverket gynnat turistnäringen. Turistföretagarna ser istället trängseln av jägare som ett hot mot deras möjligheter att erbjuda en produkt av hög kvalitet.
Det var våren 2007 som regeringen ändrade lydelsen av 3:e paragrafen rennäringsförordningen med motiveringen att det stred mot EU-rättens krav om fri rörlighet för varor och tjänster att ge förtur åt i Sverige bosatta jägare ifråga om jaktupplåtelse.
Resultatet av ändringen blev att länsstyrelserna inte kunde använda bosättningskravet för att styra jakttrycket. Den enda särbehandling som blev kvar var att de boende i fjällkommunerna kunde lösa årsjaktkort inom den egna kommunen.
I somras svarade emellertid EU-kommissionen på en klagan riktad mot motsvarande regelverk på statens mark i Finland, som positivt särbehandlar finska medborgare. EU-kommissionen slog fast att jakt inte är en tjänst:
När det gäller de finska myndigheternas utfärdande av jaktlicenser till de licensansökande går det inte att fastställa att det i detta fall är fråga om tillhandahållande av tjänster som skulle kunna omfattas av friheten att tillhandahålla tjänster.
Därmed avslutade EU-kommissionen ärendet.

Uppmanar regeringen
Nu, när de EU-rättsliga begränsningarna inte längre kvarstår, uppmanar därför Jägareförbundet regeringen att återgå till den tidigare formuleringen av 3:e paragrafen rennäringsförordningen. Därmed öppnas också möjlighet för länsstyrelserna att begränsa jakten på lämpligt sätt.
Enligt Jägareförbundet finns i dagsläget inte några rättsliga hinder för länsstyrelserna att återinföra jakttids- och jaktansvarighetskravet. Med det menas att länsstyrelserna har rätt att senarelägga jaktstarten för alla icke i Sverige folkbokförda jägare samt kräva att utländska jägare måste jaga med guide eller som gäster tillsammans med en svensk jägare.
Med Jägareförbundets hemställan till regeringen bifogas även handlingar rörande klagan mot Finland till EU-kommissionen, utdrag ur den finska jaktlagstiftningen samt ett rättsutlåtande från Wistrands advokatbyrå.

Odlingsgränsen
Rättsutlåtandet har skrivits av Ola Wiklund, advokat och docent i europeisk integrationsrätt, som bland annat konstaterar att marken ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen ägs av staten och tillhandahålls till dess egna ägare, det vill säga i Sverige bosatta personer. Enligt utslag i EG-domstolen är det inte fråga om någon tjänst när staten endast uppfyller sina skyldigheter gentemot den egna befolkningen. Den svenska befolkningen är markägare och har därigenom rätt att nyttja marken.
Upplåtelse av jakträtt utgör således inte en tjänst och regeringen fattade därför rättsligt sett ett felaktigt beslut när man våren 2007 beslutade om en lagändring som medförde att alla jägare fick samma rätt att jaga på statens marker.
Bernt Karlsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev