Positiva jägarkommentarer om ändringen av paragraf 28

Britt-Marie Wettergren, jägare, Säffle:
Ett positivt beslut. Även om det inte hade hjälpt mig när min hamiltonstövare blev vargdödad.
Händelsen inträffade för långt bort för att jag skulle ha kunnat ingripa, men jag tror att ändringen av paragraf 28 bidrar till att öka acceptansen för rovdjurspolitiken. Om det var nödvändigt med en försöksperiod för att få till en ändring så accepterar jag det, efterdet är ett steg i rätt riktning.

Lennart Johannesson, ordförande Jägareförbundet Värmland:
Vi har jobbat hårt och målmedvetet i många år för att få möjlighet att försvara våra hundar vid rovdjursangrepp. Efter den stora manifestationen i Falun och den riksomfattande budkavlen kom rovdjursfrågorna fram i debatten. Det blev ett större engagemang bland medlemmar och andra och jag är övertygad om att detta gemensamt gjorde att rovdjuren blev en valfråga. Jag känner inga farhågor på grund av att det är ett försök, utan tror och hoppas att jägarna kommer att sköta detta på ett bra sätt.

Owe Wiktorin, ordförande Svenska Jägareförbundet:
Att paragraf 28 ändras är mycket positivt och en seger för jägarna. Men det här är bara ett första steg.
Nu väntar regeringen på rovdjursutredningen och det kommer att dröja innan konkreta förslag kommer utifrån vad som sägs i den. Det borde gå att skynda på genom att ta beslut om ökad regional förvaltning redan nu.

Karl-Evert Hellsén, ordförande Jägareförbundet Gävleborg:
Äntligen! Ett självklart beslut som skulle kommit för länge sedan. Det betyder mycket för oss som bor i rovdjurslänen att kunna försvara vår egendom, många jag talat med säger att det känns lättare nu. Jag är övertygad om att det kommer att skötas på ett bra sätt. Jag ser förändringen av paragraf 28 som ett första steg i en omdaning av rovdjurspolitiken. Jägareförbundets aktioner där vi fått till ett regionalt och lokalt engagemang har betytt mycket. När vi från länen varit med på uppvaktningar av rikspolitiker har det bitit bra, vi har verkligen kunnat förklara hur människor i rovdjursbygderna har det.

Lars-Olov Kristiansson, ordförande Jägareförbundet Dalarna:
Som jägareförbundare har jag varit med om att arbeta för en bättre rov-djurspolitik så länge jag kan minnas. Därför känns ändringen av paragraf 28 mycket bra. Jag tycker att det här visar att vårt sätt att arbeta kan ge resultat: manifestationen i Falun, budkavlen inför valet, diskussionerna med politiska partier, uppvaktningar av politiker på både riks- och lokalnivå.
Samtidigt är det bara en delseger i vårt rovdjursarbete. Nu måste vi få till stånd en bättre förvaltning. Vi har för Dalarnas del sagt att vi kan ha två vargföryngringar, nu har vi hälften av föryngringarna i Sverige och det är naturligtvis alldeles för mycket.
Jag bedömer att vi knappast kan räkna med ytterligare förändringar innan Åke Pettersson lämnar sin rovdjursutredning i november.
För att inte behöva rivstarta förbereder vi oss redan nu inför remissrundan som kommer när utredningen lämnats. Då gäller det att ha sakliga och bra argument för att vår linje ska få gehör när den nya rovdjurspolitiken utformas.

Roland Kylén, jägare, Årjäng:
Jag är varken förvånad över eller oroad för att beslutet om paragraf 28 är villkorat med en utvärdering. Eftersom konsekvenserna av de nya reglerna ska mätas mot rovdjursstammarnas utveckling tror jag inte det har någon betydelse. Ett fåtal vargar kommer att skjutas och forskarna har sagt att det inte kommer att ha någon betydelse för stammen.
För oss som bor i vargland betyder det här mycket. Att ha rättigheten att skydda vår egendom vid ett vargangrepp gör det med ens lite lättare. För mig är det här ett steg i rätt riktning i arbetet med att få en ny rovdjurspolitik.
Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev