Positiv utveckling för Sveriges rovfåglar

Av de 17 arter rovfåglar som regelbundet häckar i Sverige har tio arter haft ökande bestånd under de senaste decennierna, rapporterar Sveriges Ornitologiska Förening.

 

För fyra arter anses bestånden vara stabila, medan tre arter minskar i antal. Det framgår av en ny bok som givits ut av SOF: Kroknäbbarnas tid möten med Sveriges rovfåglar.

Allra vanligast är sparvhöken, cirka 44 000 par. Därefter följer ormvråken med cirka 22 000 par. Såväl sparvhöken som ormvråken har på senare år ökat i antal, vilket även är fallet för tidigare hotade arter som röd glada, havsörn och pilgrimsfalk.

Det är en fantastisk förändring som skett och som ingen hade vågat hoppas på när det såg som allra mörkast ut omkring 1980. Då stod flera av våra rovfågelarter på gränsen till utrotning, säger Dennis Kraft, ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening.

 

Mindre utsläpp mer rovfågel

Under efterkrigstiden hade många rovfågelarter en svår tid då olika typer av gifter, som DDT och kvicksilverpreparat, slog mycket hårt mot arter näringskedjornas topp. Sedan utsläppsproblematiken begränsats har rovfåglarna åter ökat.

De fyra arter vars bestånd anses vara stabila är duvhök, fjällvråk, stenfalk och jaktfalk.

Bestånden av bivråk, blå kärrhök och ängshök har minskat under det senaste decenniet. Allra mest minskat bivråken. Orsakerna till det finns sannolikt i skogsbruket, i förändringar i vinterkvarteren i Afrika och i jakt längs flyttningsvägarna, enligt SOF. För blå kärrhök och ängshök är tillbakagången inte lika dramatisk som hos bivråken.

Vissa orosmoln finns även kring kungsörnen, uppger SOF. Den har förvisso återetablerat sig i många svenska landskap, men drabbas enligt SOF fortfarande av förföljelse, framför allt i norra Sverige.

 

De svenska rovfåglarnas status
Arter som ökat de senaste decennierna

Röd glada 2 000 par
Havsörn 530 par
Brun kärrhök 1 500 par
Sparvhök 44 000 par
Ormvråk 22 000 par
Kungsörn 680 par
Fiskgjuse 4 100 par
Tornfalk 6 400 par
Lärkfalk 2 200 par
Pilgrimsfalk 270 par
 
Arter med tämligen stabila bestånd

Duvhök 7 600 par
Fjällvråk 3 000 par
Stenfalk 6 000 par
Jaktfalk 110 par

 

Arter som minskat de senaste decennierna

Bivråk 6 600 par
Blå kärrhök 860 par
Ängshök 54 par

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev