Parasiter i torsk ökar med växande sälstam

Parasiten sälmask blir allt vanligare i filéer av torsk och rötsimpa som fiskats i svenska vatten. Vid Blekingens och Skånes kuster är upp till 60 procent av torskarna drabbade av parasiten.
Östersjöns och Västerhavets många sälar ger inte bara upphov till allvarliga skador för det kustnära fisket. Nu visar en studie vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, en tydlig koppling mellan den växande sälstammen och ökad förekomst av parasiten sälmask i torsk och rötsimpa.
Störst är problemen i södra Östersjön, i närheten av sälkolonier längs Skånes och Blekinges kuster. Där är över 60 procent av de undersökta torskarna och närmare 100 procent av rötsimporna drabbade av parasiten.
Klar koppling
Forskarna ser ett tydligt samband mellan närheten till en sälkoloni och mängden infekterade fiskar.
Man har heller inte haft svårt att hitta parasiten i fisk i Västerhavet. Och bilden är densamma där som i Östersjön, ju närmare kusten och sälkolonier fisken fångas, desto större risk att den är infekterad.
Längre norrut minskar andelen infekterad fisk. Runt Gotland påträffades sälmask i mindre än tio procent av de fångade fiskarna, och i Ålands hav var så gott som samtliga undersökta fiskar fria från sälmask.
Kok eller frys
Sälmasken dör av djupfrysning eller kokning. Det är ovanligt att människor drabbas av infektionen, men i rapporten beskrivs en långt ifrån trevlig upplevelse för de få som drabbas.
”Beskrivningar på hur infektionen drabbar människor handlar oftast om magsmärtor eller kittlande upplevelser i hals”, skriver forskarna.
Livsmedelsverket anger att parasiten dör om fisken hettas upp till 60 grader i minst en minut. Fisk som ska gravas, ätas rå eller kallrökas ska frysas i minus 18 grader i minst tre dygn.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.