Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

OS gav Storbritannien förenklad vapeninförsel

Det har länge varit känt att det är krångligt att ta med sig jakt- och tävlingsvapen till Storbritannien. Lagom inför OS i London ändrades regelverket och nu är det inte svårare att ta med vapen dit än i övriga EU. Nu är det i stället Sverige och Irland bland EU-länderna som har de krångligaste reglerna.

Storbritannien liksom Irland har länge varit kända för en mycket strikt och återhållsam vapenlagstiftning. Detta har också medfört mycket krångliga regler för den som för jakt- eller tävlingsändamål velat föra in vapen.

Många jaktresenärer till de brittiska öarna har därför valt att hyra eller låna vapen på plats i stället för att tampas med administration och byråkrati.

Lättare regler inför OS
Inför de olympiska spelen i London lättade man en aning på reglerna för England, Skottland och Wales.

Ska man åka på jakt eller tävling till något av dessa tre länder krävs nu endast att man skickar in en kopia på sitt europeiska vapenpass och betal­ar införsel­tillståndet som kostar 12 pund.

Tidigare krävdes att man i förväg skickade in sitt vapenpass i original för att få införseln registrerad och godkänd, en regel som dock fortfarande gäller för Nord­irland.
Den brittiska jaktorganisa­tionen British Association for Shooting & Conservation, BASC, skriver i ett pressmeddelande att lättnaderna väsentligt under­lättat för dem som med vapen vill besöka Storbritannien och man räknar med ett ökat intresse från utlandet.  

Sverige godtar inte passet
Europeiska vapenpasset infördes 1995 för att underlätta EU-medborgares överföring av jakt- och tävlingsvapen mellan medlemsländerna.

De flesta medlemsländerna samt Norge accepterar detta pass som tillsammans med inbjudan från jakt- eller skytte­tävlingsvärd, utgör de enda handlingar som behövs.
Tyvärr har inte alla medlems­stater accepterat detta vapen­pass. Sverige är ett av dessa. Ska någon som inte är hemmahörande i Norden föra in vapen i Sverige krävs ett införseltillstånd som ofta har en dryg månads handläggningstid och kostar 700 kronor.
Med detta regelverk är Sverige bland de krångligaste länderna att ta med sig vapen till och det i särklass dyraste.

Är man däremot hemma­hörande i Danmark, Norge eller Finland krävs inget särskilt införseltillstånd för att ta in vapen för jakt eller tävling i Sverige.

Nordbor ska dock kunna uppvisa antingen innehavstillstånd för sitt vapen eller ett vapenpass. En tulldeklaration ska också kunna uppvisas av nordiska medborgare. En sådan kan förberedas i förväg via Tullverkets webbplats.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram