Omstridd brittisk grävlingjakt i sommar

Jakt på grävling i syfte att bromsa spridningen av bovin tuberkulos kommer att genomföras till sommaren, uppger brittiska miljö- och jordbruksdepartementet Defra.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

 

I England är det sedan 1973 olagligt att döda grävlingar. Den som dödar eller skadar en grävling eller skadar ett gryt kan dömas till 5.000 pund i böter och upp till sex månaders fängelse. Men den totalfredade grävlingen har också orsakat problem. Grävlingen kan bland annat sprida bovin tuberkulos, vilket orsakar stora kostnader för landets bönder.

Bovin tuberkulos sprids med en alarmerande hastighet och är förödande för vår kött- och mjölkindustri, säger den brittiska miljöministern Owen Paterson på Defras hemsida.

Erfarenheter på Irland, i USA, Australien och Nya Zeeland visar att tuberkulos hos boskap inte kan kontrolleras utan att sjukdomen också tacklas hos viltet i omgivningen, skriver Defra.


Högljutt motstånd

Motståndet mot jakt på grävling har varit högljutt i Storbritannien och den jakt som var planerad i höstas genomfördes inte. Men nu meddelar miljöminister Owen Paterson att jakten ska genomföras i Gloucestershire och Somerset, med start den 1 juni.

Jakten får pågå i sex veckor och det är meningen att den ska upprepas varje år i fyra år. Defra har också valt ut ett reservområde om jakten av någon anledning inte kan genomföras i Gloucestershire och Somerset. Reservområdet ligger i Dorset.

John Royle vid National Farmers Union, den brittiska motsvarigheten till svenska LRF, har under en längre tid arbetat med att få till stånd jakt på grävling i Storbritannien.


Gjorde studiebesök i Sverige

Under fjolåret besökte John Royle Sverige och Svenska Jägareförbundet i syfte för att skaffa mer kunskaper om olika jaktformer vad gäller grävling bland annat hur man jagar grävling med ställande hund. Det blir alltså inte fråga om fällfångst av grävling under sommarens jakt i Storbritannien.

Vi har jobbat extremt hårt för att få det här försöket till stånd. Pilotprojektet kommer att visa att jaktmetoderna är säkra och att de bidrar i arbetet med att minska bovin tuberkulos, säger John Royle till Svensk Jakt.


John Royle

Mellan åren 1996 och 2012 har cirka 350.000 kor slaktats i landet på grund av bovin tuberkulos.

Sjukdomens utbredning accelererar; antalet smittade djur har fördubblats vart nionde år, berättar John Royle.

Det är viktigt för alla bönder i landet som håller boskap att projektet faller väl ut, eftersom vi måste försöka få kontroll över spridningen av bovin tuberkulos, säger John Royle.

I grannlandet Irland är problemen med bovin tuberkulos också stora, men sedan man för tio år sedan började jaga grävling har antalet smittade tamdjur minskat med 53 procent.

Problemen kostar stora pengar. England, Wales och Nordirland får varje år 31 miljoner euro från EU för att bekämpa sjukdomen. För skattebetalarna i dessa länder kostar det 100 miljoner pund per år det är enorma summor, och det är mycket positivt att man nu äntligen insett att jakt på grävling är ett sätt att bekämpa bovin tuberkulos, säger John Royle. 

 

Läs mer på Defras hemsida.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram