Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

”Om Naturvårdsverkets tolkning är korrekt får vi se över lagstiftningen”

Moderaternas talesman i jakt- och viltvårdsfrågor Bengt-Anders Johansson är förvånad över Naturvårdsverkets beslut i lojakts­frågan men framhåller att sista ordet inte är sagt:
Om Naturvårdsverkets tolkning är korrekt får vi se över lagstiftningen det här var inte intentionen, säger han.

 

Riksdagsledamoten Bengt-­Anders Johansson (M) är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, och dessutom allians­partiernas samordnare i jakt- och viltvårdsfrågor. Han har tag­it del av skarpa reaktioner på Natur­vårdsverkets beslut i lo­jakts­­frågan.
Jag kan självklart förstå människors besvikelse och frustration över beslutet. Hos viltförvaltningsdelegationerna ute i länen hade man ju upplevt att man uppfyllt alla kriterier för att besluten skulle delegeras och att man nu skulle få ett ökat inflytande över rovdjursförvaltningen. Men av skäl som jag ännu inte känner till valde Naturvårdsverket att inte göra det, säger Bengt-Anders Johansson.
Han har begärt att få ta del av Naturvårdsverkets bevekelsegrunder för beslutet.

Jag har inte fått det underlaget ännu. Det kan finnas skäl för beslutet som jag i nuläget inte känner till, men jag hade nog förväntat mig att Naturvårdsverket skulle delegera beslutet till vilt­förvaltningsdelegationerna ute i land­et, säger han. 

 

Regeringens rovdjurspolitik bygger ju på att förvaltningen ska ske regionalt, inte centralt. Är inte det här ett misslyckande för er politik?
Det tycker jag är ett för starkt uttryck. Det här beslutet ska tydligen överklagas och då får vi en ordentlig prövning, så sista ordet är inte sagt. Om rätt­en kommer fram till att Naturvårdsverket inte gjort en korrekt tolkning, får verket ändra sig. Kommer man fram till att Naturvårdsverkets tolkning är korrekt får vi se över lagstiftningen. 

 

För lagstiftarens intention var en annan?
Ja, åtminstone var min intention en annan. Om man uppfyllt kriterierna i ett län, att man har en jaktbar stam av ett vilt, då bör viltförvaltningsdelegationerna kunna hantera det på egen hand.

Av Bengt-Anders Johanssons synpunkter att döma kan således den här historien ta två vägar men båda slutar i så fall med att Naturvårdsverkets nyligen fattade beslut rivs upp.

Hur lång tid kommer det att ta?
Om det ska ha någon som helst verkan så måste det komma ett beslut som gör att man kan ändra det under den här jakt­säsongen. Annars är det rätt menings­löst.
För mig är det viktigt att människor som offrar tid och engagemang i viltförvaltnings­delegationerna nu också känner tilltro till det vi politiker gjort utfästelser om, nämligen om den ökade delegationen av beslut. Att det verkligen efterlevs och att man känner att man har möjlig­heter att påverka, säger Bengt-Anders Johansson. 

 

Kritik även från (S)
Även från oppositionshåll riktas kritik mot Naturvårdsverkets lodjursbeslut.
Jag instämmer i kritiken mot hur årets beslut om lodjurstilldelning har gått till, och jag ställer mig frågande till förbudet mot att använda fällor. Kritiken från jaktmotståndare verkar ha tagit fäste trots att det är allt annat än belagt att deras kritik innehåller sanning, säger Helén Pettersson, Socialdemokraternas tales­person i jaktfrågor.
Ett tungt skäl ska ha varit att man funnit träflis i lodjurens magar.
Vid närmare kontroll har träfliset handlat om två till sex milligram uppblött trä, som man inte ens kan belägga kommer från fällorna. Om det är det som ligger till grund för Naturvårdsverkets bedömningar så finns det all anledning till kritik.
För att vi ska kunna ha en långsiktigt hållbar rovdjurs­förvaltning och få förtroende för den förda rovdjurspolitiken får det inte finnas några tvivel om huruvida Naturvårdsverket följ­er den beslutade ordningen eller ej. Det ligger ett stort ansvar på regeringen att tillse det, säger Helén Pettersson (S).

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram