Nytt sätt för jägare att påverka EU

Sedan den 1 april finns det ett nytt verktyg för EU:s medborgare att påverka den förda politiken. Genom att samla in minst en miljon namnunderskrifter från minst sju länder kan initiativtagarna tvinga EU-kommissionen att ta upp en särskild fråga. Något som kan utnyttjas av en välorganiserad jägarkår.

Förutsättningen för att medborgare ska kunna utnyttja verktyget är att det är inom ett område där EU har rätt att stifta lagar. EU-kommissionen är inte tvingad att göra som initiativtagarna vill, men måste behandla frågan.

Som jägare tänker man kanske först att en namninsamling skulle kunna vara ett sätt att få kommissionen att ändra i fågel- och habitatdirektiven. Men enligt Jägareförbundets Anders Grahn, ansvarig för internationella frågor, kommer det inte att bli enkelt, eftersom man kan förvänta sig motreaktioner.

För ett antal år sedan samlade bevarandesidan in namn för att få EU att ändra i fågeldirektivet. Syftet var att skapa mer restriktiva regler för jakten.  Jägarnas gensvar blev en egen namninsamling med krav på motsatsen, vilket gjorde att frågan rann ut i sanden. Med andra ord tror jag det är svårt att använda det här verktyget i frågor som är starkt polariserade, säger Anders Grahn.

 

Välorganiserade jägareförbund

Däremot tror han inte det skulle möta några större svårigheter att samla in en miljon jägarnamn i en viktig fråga. Många EU-länder har välorganiserade jägareförbund som skulle kunna utnyttja sina organisationer för att nå ett sådant mål.

Men det måste vara rätt frågor. Jag menar att man ska använda ett sådant här verktyg med stor urskiljning. Frågan får inte vara alltför polariserad, och den måste vara gränsöverskridande för att engagera jägare i många länder. Regler och lagar som styr jakten har en tendens att ändra sig vid nationsgränserna.

Finns det då någon fråga där en jägarnas namninsamling kan bli aktuell?

Det finns säkert flera, men låt oss säga att EU tar fram en lagstiftning om kötthygien som försvårar de europeiska jägarnas omhändertagande av viltkött. I ett sådant läge skulle en stor namninsamling, genomförd av jägarnas organisationer, skicka en tydlig signal till EU, säger Anders Grahn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev