Nytt förslag om älgförvaltning kan bli ännu bättre!

Idag överlämnade landshövding Maria Norrfalk en utredning om hur vi ska förvalta älgstammen i framtiden. Svenska Jägareförbundet välkomnar utredningens förslag om att jägarna samverkar i skötselområden för att höja kvalitén i älgstammen.

– Dagens älgstam har för få och för unga tjurar, med det nya systemet blir det enklare att rätta till det, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Svenska Jägareförbundet. Samtidigt ökar möjligheten att balansera älgstammens storlek mot födotillgång och andra intressen. Utredningen föreslår en rad förändringar, bland annat att jaktlagen ska ingå i ett skötselområde för att få skjuta vuxna djur och att skötselområdena ingår i förvaltningsområden. Utredningen föreslår vidare att majoriteten av de som ska leda arbetet i förvaltningsområdena ska vara markägare, vilket Jägareförbundet motsätter sig. Självklart ska det vara lika många markägare som jägare, säger Per Mellström, styrelsemedlem i Jägareförbundet, annars har parterna inte något incitament att diskutera ihop sig om en gemensam syn på hur den lokala älgstammen ska utvecklas.
Jägareförbundet tycker det är positivt att den så kallade dubbelregistreringen blir omöjlig det nya förvaltningssystemet, det vill säga att två jaktlag kan jaga på samma mark, ibland samtidigt. – Däremot är vi kritiska till utredningens förslag om att utveckla nytt datasystem för cirka fem miljoner kronor när det utmärkta systemet Viltdata redan finns, tillägger Göran Bergqvist.
Den svenska älgjakten är unik och värderades till 1,5 miljarder, i en undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet 2005. I höst kommer cirka 80 000 älgar att skjutas och ge 11 000 ton nyttigt kött. Älgen är även en värdefull resurs som turistattraktion och symbol för Sverige.

För mer information kontakta:
Göran Bergqvist, klövviltkonsulent, 070 606 14 48
Per Mellström, ledamot av Jägareförbundets styrelse, 070 620 88 59
Göte Grubb, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Norr, 070 330 06 45
Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Mitt, 070 339 91 43
Erik Ludvig Berggren, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Syd, 070 330 06 63
Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent, 070 330 06 40

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev