Nya regler för vem älgen tillfaller

Det är delvis nya regler som gäller från och med årets älgjakt avseende vem en påskjuten älg tillfaller om den faller på annans jaktmark. Vid en första är anblick de både enklare och krångligare.
Christer Pettersson på Naturvårdsverket, ansvarig handläggare för Nya älgförvaltningen, välkomnar det nya regelverket.
![]() Christer Pettersson |
Jag tycker inte det blivit krångligare. När det väl blir känt hur det fungerar ska det bli enklare. Det gamla innehöll omfattande detaljbestämmelser som dessutom saknade lagstöd, säger Christer Pettersson.
Utgångspunkt och undantag
Utgångspunkten är att fälld älg tillfaller den jakträttshavare vars mark älgen faller på, oavsett var den är påskjuten. Undantag är oregistrerad mark (förutom att oregistrerad mark får ta älgkalv som faller där under 5 dagar eller den kortare tid som respektive länsstyrelse beslutat) eller om tilldelningen för ett licensområde är förbrukad avseende vuxen älg om det är en vuxen älg påskjuten. Tidigare kunde påskjutande jakträttshavare ta älgen om jakträttshavaren på den mark den föll saknade tilldelning.
Enligt Naturvårdsverket är det numera som så att om jakträttshavaren där älgen faller saknar tilldelning blir det statens vilt och därmed polisen som beslutar om vad som ska ske med älgen.
Fem hypotetiska fall
Nedan följer några hypotetiska fall där Svensk Jakt ställer påståendena och Christer Pettersson förklarar vad älgjägarna har att rätta sig efter:
En vuxen älg påskjuts i jaktlag A och faller hos jaktlag B, inom samma älgskötselområde.
Älgskötselområdets/jaktlagens överenskommelser gäller. Älgen avräknas enligt skötselplan och ÄSO:ts bestämmelser. Enligt 34 paragrafen Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2011:7) ska fällavgift betalas av den som har rätt att tillgodogöra sig fälld älg senast två veckor efter jakttidens utgång, till den länsstyrelse som har inrättat älgförvaltningsområdet.
En vuxen älg påskjuts i jaktlag A och faller hos jaktlag B i olika älgskötselområden.
Älgskötselområdena hanterar själva situationen förutom att det påskjutande jaktområdet måste avräkna den påskjutna älgen enligt skötselplan. I övrigt enligt exemplet ovan.
En vuxen älg påskjuts i jaktlag A i ett älgskötselområde och faller i jaktlag B licensområde.
Licensområdet får behålla älgen om de har vuxen älg kvar på tilldelningen men kan låta älgen tillfalla det påskjutande jaktområdet som avräknar densamma och betalar fällavgiften. Om tilldelning av vuxen älg saknas tillfaller älgen staten. Polisen beslutar då vad som ska ske med älgen. För Statens älg betalas ingen fällavgift och denna älg är ju redan avräknad av påskjutande jaktområde.
En vuxen älg påskjuts i jaktlag A licensområde och faller i jaktlag B licensområde.
Licensområde B får behålla älgen om de har vuxen älg kvar på tilldelningen och vill ha älgen och ska betala fällavgift. Alternativt kan licensområde B låta älgen tillfalla licensområde A som påskjutit älgen. Älgen avräknas i båda fallen licensområde A som påskjutit älgen samt betala fällavgift i det fall att de får tillbaka älgen.
Om tilldelning av vuxen älg saknas tillfaller älgen staten. Polisen beslutar. För Statens älg betalas ingen fällavgift.
En vuxen älg påskjuts i jaktlag A licensområde/älgskötselområde och faller på oregistrerad mark.
Statens älg. Polisen bestämmer hur älgen ska omhändertas. Älgen avräknas jaktlag A:s tilldelning eller enligt älgskötselområdets plan. För Statens älg betalas ingen fällavgift.
Enklare för ÄSO
Många tycker säkert att älgskötselområden får en enklare hantering än licensområden, både vad gäller älgar som passerar jaktmarksgränser inom älgskötselområdet, som mellan älgskötselområden.
Så är det, säger Christer Pettersson. Men när jägare och markägare samarbetar över så stora områden att de kan upprätta egna förvaltningsplaner är en fördel att de själva kan bestämma var och hur älgarna skjuts.
Inom det är de fria att reglera sådana situationer som beskrivs i de hypotetiska fallen ovan.
Läs mer i dokumentet Frågor och Svar samt Föreskrifterna (NFS 2011:7) på Naturvårdsverkets hemsida.
Jägareförbundet har annan uppfattning
I stora drag ställer sig Jägareförbundet bakom de nya reglerna som beskrivs i artikeln ovan. Men i två avseenden har förbundet avvikande uppfattning, skriver förbundsjuristen Ola Wälimaa nedan.
![]() Ola Wälimaa |
Jägareförbundet har uppfattningen att en älg inte tillfaller staten om tilldelning saknas på ett registrerat älgjaktsområde. Det är bara om jakttid inte råder som älgen tillfaller staten. Detta innebär i exemplen att vuxna älgar tillfaller jakträttshavaren på registrerade älgjaktsområden även om tilldelningen är fylld.
På oregistrerade marker får aldrig vuxna fällas, därför är de alltid fredade där och alla vuxna djur som faller på sådan mark tillfaller staten. Kalvar som faller där utanför jakttiden som bestämts av länsstyrelsen, högst fem dagar, tillfaller också staten eftersom det är utanför jakttid. Där är vi alltså överens.
Rättsprocess krävs för entydigt svar?
Naturvårdsverkets tolkning av rätten till fälld älg på registrerade älgjaktsområden innebär dock att en älg som självdör till exempel av en brunstskada skulle tillfalla staten även om den dog under jakttid bara för att tilldelning kanske saknas. Detta strider mot grundregeln i 10 § jaktlagen och vi håller därför inte med om deras tolkning av fredningsbegreppet. Sannolikt kan vi bara få ett slutgiltigt svar efter en rättsprocess.
Sedan betalas ingen fällavgift om en älg först tillfaller staten. När polisen säljer den eller ger bort den, så är det en vanlig civilrättslig transaktion som ligger utanför regelverket. Detta innebär att med Naturvårdsverkets tolkning av fredningsbegreppet så berövas staten på en hel del fällavgifter.
Ola Wälimaa
jurist Jägareförbundet
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.