Nya mål för biologisk mångfald

De nya mål för biologisk mångfald som ska gälla från 2011 måste vara ambitiösa, enkla och uppmana till handling! Denna slutsats drog europeiska forskare och tjänstemän vid sitt senaste möte om biologisk mångfald i Visby.

De nya målen måste vara ambitiösa och leda till ökade insatser i olika samhällssektorer, säger Erik Fellenius, Naturvårdsverkets forskningschef.

Men detta får inte ske på bekostnad av att EU exporterar miljöproblemen till andra delar av världen. EU:s ekologiska fotavtryck runt om i världen måste snarare minska. Mötet rekommenderade att nya mål för biologisk mångfald ska vara enkla men samtidigt ge förutsättningar för att fatta beslut och agera under osäkerhet.

 

Komplexa system

Ekologiska och sociala system är komplexa och svåra att förutse och målen ska göra det lättare för individer och organisationer att lära och anpassa sig.

Om vi ska kunna nå målen behövs mer forskning framförallt om konflikthantering. Förståelsen måste också öka om skillnader mellan olika länder när det gäller arbetet med biologisk mångfald, säger Erik Fellenius.

Dagens mål för biologisk mångfald sträcker sig till 2010 och som EU:s ordförande driver Sverige på arbetet med att ta fram nya mål, både för EU och globalt. Mötet i Visby är ett led i detta arbete och arrangerades av Naturvårdsverket och Formas för EPBRS Europeiska plattformen för en forskningsstrategi om biologisk mångfald.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev