Ny tungmask hittad i Sverige

En för landet ny parasit, Linguatula serrata (tungmask), har påvisats på SVA. En cirka tio centimeterlång mask togs emot för artbestämning, och visade sig vara en tungmask som nysts ut av en rumänsk importhund.

Vuxna tungmaskar sätter sig i näshålan på rävar, hundar och katter, och kan leva där i upp till 15 månader. Infektion till en så kallad mellanvärd sker när äggen sprids genom hundens nossekret eller avföring. Framför allt idisslare blir mellanvärdar men de flesta varmblodiga djur kan drabbas, också människa. Äggen kläcks till larver ute i vävnaden. Parasitcykeln kan fullbordas om en hund, katt eller räv kommer åt att äta rått slaktavfall med larver i.

En människa som infektererats av ägg får sällan besvär. Däremot händer det i länder med en tradition av att äta råa inälvor eller kött som inte är genomstekt, att människor får i sig larver som sedan orsakar besvär under sin vandring i människokroppen. Symtom kan då uppträda i svalget med bl a svullnad och domningar. De vuxna maskarna kan även sätta sig i näshålan på människa. Parasiten är inte livshotande, men obehaglig.
En släkting till tungmasken, Linguatula arctica, finns i Sverige, men den har endast ren som värddjur och kan alltså inte smitta till människa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev