Ny lag stoppar överklagan

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och landsbygdsdepartementet täppte idag till den lucka som möjliggjort överklagan av delegering av skydds- och licensjakt till länsstyrelserna. Foto: Jan Lipka

Regeringen beslutade idag om en ändring i jaktförordningen. Tillägget innebär att Naturvårdsverkets delegeringsbeslut om skydds- och licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna inte kan överklagas.

Daniel Sanchez Publicerad 8 maj 2014 - 12:45

Den nya rovdjurspolitken, som klubbades igenom i riksdagen i slutet på förra året, skulle enligt en då optimistisk Eskil Erlandsson skapa ”ordning och reda i den svenska rovdjursförvaltningen”. Besluten skulle lyftas ner till länsstyrelserna och överklaganden skulle hamna hos Naturvårdsverket istället för i domstol. Därmed skulle man se ett slut på det juridiska krig som pågått.
Men så blev det aldrig. För när Naturvårdsverket fattade beslut om att delegera skydds- och licensjakt på stora rovdjur till länsstyrelserna överklagades de besluten till domstol och länsstyrelserna stod återigen utan den beslutanderätt som politikerna lovat.

Ändring idag
Men idag ändrade regeringen i jakförordningen.
– Med bakgrunden att delegeringsbeslut har överklagats, trots att de enligt förvaltningsrättsliga principer inte ska vara överklagningsbara, så har vi ändrat jaktförordningen så att Naturvårdsverkets beslut om delegering till länstyrelserna enligt paragraf 24a nu inte får överklagas, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Är det här inget som domstolarna hade kunnat reda ut?
– Nu tydliggör vi hur vi vill ha det. Det har blivit frekventa överklaganden och det har inte varit avsikten.

När träder den nya lagen i kraft?
– När den är tryckt och jag och statsministern har skrivit på beslutet, och det brukar ta några veckor.

Eskil Erlandsson menar att Naturvårdsverkets delegeringsbeslut i framtiden kommer vinna laga kraft omedelbart om det i besluten inte står något annat.
Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare anser att dagens regeringsbeslut är mycket positivt.
– Det är bra att regeringen på det här sättet markerar och täpper till den här luckan i jaktlagstiftningen. Förbundet har jobbat hårt med den här frågan, därför känns det skönt att det nu tas ännu ett steg mot en aktiv förvaltning av rovdjuren. Rent praktiskt så innebär detta beslut också att vi kan se fram emot en björnjakt i höst utan obegripliga rättsprocesser, säger Björn Sprängare.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram