Normalstora vargkullar trots inavel

Skandinaviska vargkullar är inte mindre än kullar födda i andra länder. Det visar en sammanställning av Skandulv. Detta trots att minskande vargkullar är det främsta argumentet kring inaveln i vargstammen.

Data har sammanställts från Nordamerika, Finland och Skandinavien och den visar medelantalet vargvalpar per flock under tidig vinter, när vargarna är 68 månader. Knappt fyra valpar överlever i en skandinavisk kull, en siffra som är exakt på medel i en jämförelse med omvärlden. Detta alltså trots att det ofta framförs att inaveln i vargstammen skulle medföra minskande kullar.

Våra vargkullar är inte väsentligt mindre än andra på grund av inaveln. Men möjligen kan inaveln påverka vargkullarnas storlek negativt om 2050 år. Men det är inte säkert att det blir så då heller, säger vargforskaren Håkan Sand.

 

Visar överlevnad

Han menar att den här undersökningen inte visar hela sanningen eftersom den endast visar vargar som överlevt valpstadiet.

Vi vill varken överdramatisera eller negligera inavelns betydelse. Det finns en rad faktorer som påverkar vargkullarnas överlevnad. Till exempel vargtäthet, föda och sjukdomar, säger han.

Men är inavel verkligen något problem när ingen av de 28 vargar som fälldes under licensjakten i januari visade några sjukliga förändringar och när Skandinaviska vargkullar är normalstora?

Det kan bli ett problem i framtiden, men det är inte säkert. Vi vet att missbildningar på skandinaviska vargar är vanligare förekommande än i andra länder, men det är ändå långt ifrån vanligt att det är några fel på grund av inavel på våra vargar.

Ingen kan se om vargarna är inavlade, det syns inte utanpå. Tvärt om är de flesta av våra vargar välmående på grund av att de har så gott om föda. Missbildningar kan ibland upptäckas om vi till exempel kokar skeletten eller genom noggranna undersökningar av inre organ.

Men varför är det då så viktigt att vi redan nu ska släppa ut ett antal vargar i landet?

Det är helt och hållet ett politiskt beslut, men jag tror att det är bra om vi inför EU:s habitatdirektiv kan visa hur landet tänker agera om vi ska ha en liten men långsiktigt välmående vargstam. Gör vi en kraftinsats för att förbättra den genetiska situationen tror jag EU kan köpa tankegångarna på en liten vargstam som ändå förvaltas med hjälp av jakt, säger Håkan Sand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev