Nio forskare försvarar jakten på varg

På Dagens Nyheters debattsida tillbakavisar nio vargforskare den kritik mot licensjakten på varg som framförts av forskare vid Stockholms universitet.

Vargforskarna menar att det viktigaste för livskraften hos vargstammen inte är att den blir så stor som möjligt, utan att den får genetisk kontakt med den stora vargpopulationen i Finland och Ryssland.

Det hjälper inte om vår vargstam tillåts växa till 800 eller ens 3000 djur om vi inte får in nya gener. Problemet är att finska ungvargar som spontant försöker ta sig hit försvinner på vägen, skriver de.

Stöder vargjakt

Forskarna stöder också riksdagens beslut att införa licensjakt på varg och att vargstammen temporärt begränsas tilll 210 individer..
Den biologiska knäckfrågan är om nivån 210 vargar (240 inklusive de norska), om än tillfällig, är tillräcklig för att stammen ska kunna nå så kallad gynnsam bevarandestatus. Vårt svar är ja. Om bara 10 av de utlovade 20 nya vargarna korsar sig med våra inhemska inavlade vargar kommer vargstammen om fem år att vara i mycket bättre skick än vad den varit utan både jakt och nya vargar.

 

Skynda långsamt

Vargforskarna avslutar med att det är bra med en varsam tillväxt av vargstammen.

Vi tror också att i vargfrågan är det bra att skynda långsamt mot önskvärda högre nivåer, en övertygelse vi delar med bevarandeorganisationer i många andra länder som insett att nyckeln till räddning av hotade stora rovdjur ligger i samarbete, inte konfrontation med berörda lokalbefolkningar.

Läs hela debattartikeln på Dagens Nyheters webbplats:

Läs Åtta forskare attackerar vargjakten:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev