Publicerad 15 maj 2013 - 16:20

Myndigheter lämnar delrapport om varg

Naturvårdsverket och Jordbruksverket lämnar idag en delrapport till regeringen om hur uppdraget avlöper med att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.

 

Uppdraget att aktivt arbeta med dessa åtgärder fick de båda myndigheterna den 27 januari 2011. Slutrapporten ska lämnas till regeringen den 20 december 2012.

Uppdraget som de båda myndigheterna fick för snart ett år sedan gick ut på att förstärka vargstammen genom en rad åtgärder:

Underlätta för naturligt invandrade vargar att nå vargpopulationen i Mellansverige.

Flytt av valpar från djurparker till vilda revir.

Flytt av finska vargvalpar och dialog om flytt av finska vuxna vargar.

Andra åtgärder enligt de förslag som lämnades i redovisningen av regeringsuppdraget Rutiner för införsel och utplantering av varg i Sverige.

 

Utsättning av valpar

Under 2012 planerar Naturvårdsverket och Jordbruksverket framförallt att fokusera på att sätta ut valpar från djurparker i vilda vargrevir. Om det blir aktuellt finns det beredskap att genomföra ytterligare flyttar av invandrade vargar, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Dialogen med ryska myndigheter kommer också att fortsätta.

För att förbereda för att sätta ut valpar från djurparker i vilda vargrevir pågår märkning av tikar inom det mellersta rovdjursförvaltningsområdet under början av 2012. Länsstyrelserna har ett regeringsuppdrag att senast den 31 mars 2012 peka ut lämpliga revir för utsättning av vargvalpar.

 

Svårigheter kring flyttningar

Man redovisar även de flyttningar av varg som genomförts vid tre tillfällen under 2011. Erfarenheterna från dessa flyttar, skriver Naturvårdsverket, är att det varit resurskrävande att hitta lämpliga platser för utsläppet. Oro för bland annat tamboskap och jakthundar gör att det är svårt att få berörda att ge det medgivande till utsättning som behövs enligt lagstiftningen.

 

Studiebesök i Ryssland

Man redovisar också att flytt av vargar från Finland inte aktuellt. Däremot kan det bli aktuellt med flytt av ryska vargar till Sverige. I december genomfördes en studieresa till Ryssland, med representanter från Naturvårdsverket, Jordbruksverket, SVA och Djurparksföreningen. Delegationen träffade ryska myndigheter såsom Naturresursministeriet och Moskva Zoo.

De ryska myndigheterna är beredda att bistå de svenska i arbetet med att genetiskt förstärka stammen, skriver Naturvårdsverket. Men innan en flytt av ryska vargar till Sverige eventuellt kan genomföras behöver regelverken undersökas djupare. Dessutom måste praktiska frågor kring till exempel smittskydd lösas, skriver Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram