Publicerad 15 maj 2013 - 16:57

Moderat anklagas för osanning om fjälljakten

När Jägareförbundet anordnade seminarium om fjälljakten under Almedalsveckan påstod Bengt-Anders Johansson (m) att bakgrunden till regeringens impopulära agerande i fjälljaktsfrågan är att EU-domstolen fällt Sverige i frågan om utländska jägare i fjällen. Men detta stämmer inte.

 

Självklart vet Bengt-Anders Johansson att det inte är sant att vi blivit stämda eller fällda i EU-domstolen, säger socialdemokraternas talesman i jaktfrågor Helén Pettersson apropå påståendet. Vi har debatterat den där frågan så många gånger förut. Det finns förresten protokoll från debatterna.
Helén Petterson var själv med vid fjälljaktsseminariet i Almedalen. Hon höll ett kort anförande där hon förklarade att de tre rödgröna partierna är överens om att återställa regeringens ändring av paragraf 3 i rennäringsförordningen så att det åter blir möjligt att särbehandla i Sverige boende jägare. Sedan lämnade hon över till Bengt-Anders Johansson (m) med en hälsning att han nu kunde förklara varför regeringspartierna inte ville ändra paragrafen.

 

Överraskade

Det var då Bengt-Anders Johansson överraskade de insatta i fjälljaktsfrågan med påståendet att Sverige skulle ha fällts i EU-domstolen.
Bengt-Anders Johansson påstod att bakgrunden till regeringens beslut om att likställa i Sverige boende och utländska jägare var att staten stämts och att Sverige fällts i EU-domstolen för detta, säger Michael Fossum från föreningen Jaktreform.
Men Sverige har inte stämts och frågan om paragraf 3 har aldrig behandlats i EU-domstolen. En fällande dom i EU-domstolen är ingen liten sak och därför fick många intrycket att Bengt-Anders Johansson, som är den som oftast företräder moderaterna i debatter om fjälljakten, försökte lägga en död hand över diskussionen med en felaktig uppgift.
Michael Fossum påpekade felaktigheten men fick inget svar. Till Svensk Jakt säger Bengt-Anders Johansson efteråt att han hade blandat ihop uppgifterna:
Det var en uppenbar minneslucka. Jag fick veta dagen före att jag skulle tala vid seminariet och hann inte förbereda mig. Jag blandade ihop det med att justitiekanslern dömde ut skadestånd.

 

Justitiekanslern

Det skadestånd Bengt-Anders Johansson nämner dömdes ut av JK och betalades till helikopterföretagare i Norrbotten ett drygt år efter att regeringen ändrat paragraf 3 i rennäringsförordningen. Det beslutet baserades inte på JK:s egen analys av EU:s regler utan på att regeringen indirekt erkänt att Sveriges regler var fel genom att ändra paragrafen. Med tanke på att EU-kommissionen endast ställt en fråga till regeringen om regelverket anser många att det regeringsbeslutet var förhastat och JK:s skadestånd därför felaktigt.
Michael Fossum tror inte på ursäkten att Bengt-Anders Johansson blandat ihop JK:s beslut med en dom från EU-domstolen. Han påpekar liksom Helén Pettersson att Bengt-Anders Johansson även tidigare sagt att EU-domstolen fällt Sverige och att han då blivit rättad. Istället uppfattade Fossum uttalandet som ett försök att lägga locket på eventuell debatt:
Och om det var ett misstag är det inte mycket bättre, säger han. Om moderaternas ledande företrädare i fjälljaktsfrågan inte kan frågan bättre än så här är det riktigt illa.

 

”Det var fel”

Det var fel att säga att vi blev fällda, upprepar Bengt-Anders Johansson när Svensk Jakt pratar med honom om hans Almedalsuttalande. Vi befarade att vi skulle kunna bli fällda.
Senare under seminariet bad Michael Fossum att Bengt-Anders Johansson skulle klargöra för väljarna att frågan inte handlar om juridik. Det handlar om att vilja.
Ni måste vara ärliga så att de som prioriterar fjälljakten högre än andra politiska frågor får veta att det finns två alternativ i fjälljaktsfrågan. Ett som vill ändra pargraf 3 och ett som inte vill.
Bengt-Anders Johansson svarade inte heller på detta.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram