Minst 14 vargkullar i Gävle-Dalaområdet

Vargföryngringar har skett i minst 14 revir som berör Gävleborg och Dalarna. Det visar länsstyrelsernas fältarbete under sommaren och förhösten.

Hittills vet länsstyrelserna att det säkert eller sannolikt har fötts valpar inom följande revir: Lövsjön, Siljansringen, Äppelbo, Görsjön, Sången, Fulufjället,
Våmådalen, Aamäck, Ulriksberg, Kloten, Amungen, Korsån och Skrälldalsreviret.
I området mellan Åmot och Kilafors har det också fötts valpar men där är länsstyrelsen i Gävleborg inte säker på vilket vargrevir det rör sig om. Föryngringen har skett i samma område som tidigare år, men då var det kärnområde för det gamla Åmot-Ockelboreviret.
Där är det dock troligt att den gamla tiken bytts ut och föryngring skett.
Det kan också vara andra vargar som tagit över reviret.

Andra delar av länen
Föryngringar ska fastställas enligt Naturvårdsverkets kriterier och länsstyrelserna arbetar nu med att räta ut de återstående frågetecknen genom fältarbete som kompletteras med DNA-analyser. Länsstyrelserna följer även upp vargförekomsten i andra delar av länet och utvandrade valpar från tidigare års kullar kan nu förekomma i områden där varg inte konstaterats tidigare.
Enligt Viltskadecenters vargstatusrapport från våren 2008 fanns det innan årets föryngringar tolv familjegrupper av varg som berörde Gävleborg och Dalarna.
Dessutom fanns åtta revirmarkerande par samt två osäkra par i de båda länen.
Fredrik Engström
Olle Olsson

Länsstyrelseplan säger två vargkullar
Jägareförbundets krav om en nedskjutning av vargstammen i Dalarna går hand i hand med vad länsstyrelsen i länet anger i sin förvaltningsplan för stora rovdjur från 2005. Där föreslås att länet ska kunna ha en miniminivå om två årliga föryngringar av varg.

Med hänsyn till den stora variation som naturligt förekommer i antal föryngringar mellan år, måste länet hysa fler än föreslagen miniminivå innan beståndsreglering kan ske, står det att läsa i förvaltningsplanen. Något maxantal för antalet vargföryngringar står däremot inte att finna i förvaltningsplanen.

Halva Dalarnas jägarkår berörs av varg
Dalarna berörs av minst tolv vargföryngringar. Länets starka vargstam uppskattas inte alls av Jägareförbundet.
Det är oacceptabelt att halva länets jägarkår berörs av varg, säger Thomas
Björklund, länsföreningens ordförande.

Åtminstone en tredjedel av Dalarna var förra vintern täckt av vargrevir och sedan dess har alltså ytterligare minst tolv kullar fötts som påverkar länet. Sju revir finns helt inom länets gränser och fem vargrevir delas med andra län. Thomas Björklund menar nu bestämt att en förvaltningsjakt av varg måste komma igång redan i vinter.
Vi måste skjuta bort ett antal vargrevir i länet. Enligt Jägareförbundets rovdjurspolicy accepterar vi två vargföryngringar i länet och nu har vi alltså minst tolv. Det klart att vi inte är nöjda med dagens vargsituation, poängterar Thomas Björklund.
Han är plågsamt medveten om den politiska tröghet som råder kring vargfrågorna, men han hoppas och tror att den saken kan komma att ändras inom en relativt snar framtid.

Två föryngringar
Jägareförbundets rovdjurspolicy på två föryngringar i länet är bra. Jag hoppas att vi kan nå vårt mål om fyra, fem år, säger Thomas Björklund.
Björklund jagar själv inom vargområden och han menar att skogen blir allt tystare både på de marker där han själv jagar samt i stora delar av Dalarna.
Vår tradition med jakt med löshund är på väg att helt försvinna inom vargområdena. Hela jakten förändras i grunden och den som inte har upplevt vad det innebär att ha varg på sina marker kan inte förstå vad det handlar om, menar Thomas Björklund.
Olle Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev