Publicerad 15 maj 2013 - 16:18

Märkliga hudangrepp förbryllar forskarna

Som tidigare rapporterats har under hösten flera älgtjurar i Småland skjutits eller avlivats med märkliga angrepp på huden. Angreppen har flera likheter med skabb men hittills har ingen gemensam nämnare hittats och orsaken förbryllar.

 

Även om säsongen går mot sitt slut är det viktigt att mer prover och älgar skickas in så att orsaken kan klarläggas. Sedan de första rapporterna dök upp i början av oktober har det under hösten och vintern stadigt inkommit flera, till mitten av januari ett 30-tal.

Angreppen höll sig till en början till medelålders och äldre tjurar men har nu även setts på yngre. Området har också utvidgats, och rapporter har, utöver från Smålandslänen, redovisats från exempelvis Nyköping, Hallsberg, Ronneby och Öland.

I skrivande stund finns också rapporter om ett antal tjurar, med liknande angrepp, som fortfarande lever.

 

Inga klara samband

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har till mitten av januari fått in två hela tjurar och prover från ytterligare åtta.

Vi har tagit en mängd prover på det inkomna materialet men kan i dagsläget inte fastslå vad som orsakat angreppen. Vi har tittat efter bakterier, parasiter och förekomst av hjortlusfluga. Flera prover visar på kronisk inflammation och förekomst av lusflugor. Några prover visar på skabbdjur och på bakterier som stafylokocker och colibakterier, förklarar Karin Bernodt, SVA.

 

Fler prover behövs

Det är viktigt att skjutna tjurar med liknade angrepp direkt rapporteras till SVA för en så bra och riktig provtagning som möjligt. Viktigt är också att proverna plockas ut och läggs i kylen och i olika plastpåsar. Givetvis måste plasthandskar användas för att inte förorena proverna i onödan.

Vi vill gärna ha in fler älgtjurar och prover för att kunna ringa in vad angreppen orsakas av. Det är dessutom viktigt att jägarna tar kontakt med SVA direkt när älgen är skjuten så att vi gemensamt kan besluta om älgen ska skickas hel eller om vi ska nöja oss med provtagning i fält, fortsätter Karin Bernodt.

 

Några veckor kvar

Upptäcks älgar med liknade angrepp är det givetvis viktigt att dessa skjuts så att prover kan skickas in. Inom älgskötselområdena ställer detta inte till några större problem; där kan styrelsen och området själva hantera detta inom utrymmet för jakttiden till och med den sista februari.

Men på marker som inte är anslutna till något älgskötselområde måste man kontakta polisen om man inte har jakttid eller licenser kvar.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram