”Mänsklig sköld” lämplig som nämndeman?

Organisationen Nordulvs ordförande Sanna Cronhielm är även miljöpartistisk nämndeman i Nyköping. Efter hennes uttalanden om att agera mänsklig sköld under vargjakten ska nu hennes lämplighet som nämndeman prövas, rapporterar Sveriges Radio P4 Södermanland.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 15:51

 

I en intervju med GT/Expressen sade sig Sanna Cronhielm förra veckan vara beredd att ställa sig emellan jägarna och vargarna.

Jag har själv gått emellan flera gånger tidigare och tyvärr inte lyckats få skott på mig. Då skulle det bli stopp på jakten direkt. Jag är beredd att dö om det är nödvändigt, sa Sanna Cronhielm, ordförande i föreningen Nordulv, till GT.

Efter uttalandet har Cronhielms lämplighet som nämndeman i Nyköpings tingsrätt ifrågasatts.

 

”Omdömeslöst”

Till Sveriges Radio P4 Södermanland säger Magnus Widebeck, lagman och chef för Nyköpings tingsrätt, att Cronhielms uttalanden kan rubba förtroendet för tingsrätten.

Jag betecknar det som omdömeslöst att säga att man är beredd att ställa sig i vägen för en kula för att skydda en varg, säger Magnus Widebeck till P4 Södermanland.
Han kommer nu att utreda om Sanna Cronhielm är lämplig att sitta kvar som nämndeman.

Det kommer prövas eftersom en person har skrivit till tingsrätten och sagt att hon är uppenbarligen olämplig. Det kommer jag pröva så småningom här, säger han.

Men att man vid ett tillfälle uppträder omdömeslöst innebär inte att man ska avsättas som nämndeman, då skulle vi inte ha så många nämndemän kvar. Man måste vara uppenbart olämplig, tillägger han.

 

Påstår sig vara felciterad

Magnus Widebeck säger till P4 Södermanland att han redan har pratat med Sanna Cronhielm.

Jag har pratat med henne och sagt för det första att ett starkt engagemang kan göra att man blir jävig i de mål som är anknutna till engagemanget, och för det andra att det finns krav på att en nämndeman är omdömesgill. Då ska man inte säga saker som inte är omdömesgilla. Men nu säger hon att hon inte sagt på det viset, att hon är felciterad, säger han.

 

Läs mer:

Mänskliga sköldar ska försvåra vargjakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev