Publicerad 15 maj 2013 - 16:07

(M) vill ha vargjakt i vinter

Bengt-Anders Johansson (M) hoppas på vargjakt i vinter. Det framgår av ett pressmeddelande från riksdagsledamoten, där han kommenterar Skandulvs rapport om förutsättningar för vargjakt.

 

Skandulvs rapport visar att en riktad och selektiv jakt på specifika inavlade vargar, i kombination med att nya vargar kommer in i populationen, kan förbättra genetiken hos den svenska vargstammen, skriver Bengt-Anders Johansson (M) i pressmeddelandet.

Det gäller alltså en jakt som är inriktad på de genetiskt svaga vargarna så att de inte sprider den dåliga genetiska statusen vidare. I rapporten presenteras tre scenarier för att komma ner till den önskvärda målet, en inavelskoefficient på 0,1.


Tre scenarier


Bengt-Anders Johansson (M)

De två första scenarierna är 400 vargar, ett med slumpvis jakt, det vill säga i prinicip den licensjakt som fanns tidigare, och ett med en urvalslicensjakt. Det skulle då ta 87 respektive 18 år för att nå inavelskoefficienten på 0,1. Det tredje scenariet är 200 vargar och en urvalslicensjakt. Det skulle då ta 10 år för att nå 0,1 i inavelskoefficient. Det sista alternativet ligger nära den förvaltningsplan som regeringen vill arbeta mot.

Forskningsprojektet Skandulv har även bedömt att vargstammen i januari år 2013 kan beskattas på upp till 40 vargar, exklusive skyddsjakt, utan att populationen kommat minska i antal vid årets slut.

Underlaget från Skandulv visar att den inslagna vägen från regeringens sida är helt riktig. Jag värderar detta som en viktig pusselbit i den fortsatta förvaltningen av vargstammen, säger Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.


”Väldigt glädjande”

Jag tycker också att det är väldigt glädjande att vi nu har bra underlag för att hantera vår vargstam och stärka den genetiskt. Genom minskad inavel kan vi ha färre, men genetiskt starka, vargar och det är ett mål som vi nog är många som vill nå.

Nu hoppas jag på en urvalsjakt i vinter och det tycks som om Naturvårdsverket är inne på samma linje. Den våta filt som legat över vargförvaltningen, på grund av anmälan till EU-kommissionen, har sakta men säkert lyfts. Personligen tycker jag att slutsatserna i rapporten är mycket glädjande, avslutar Bengt-Anders Johansson (M).

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram