Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

M-motion om vapenlagstiftningen

Bengt-Anders Johansson (M), riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet har lagt en en motion om vapenlagstiftningen.

Bengt-Anders Johansson.

Just nu håller man på att se över vapenlagstiftningen, bland annat på grund av vansinnesdåden utförda av Breivik i Norge och Mangs i Malmö. I grunden är det bra, men jag oroas över att man lägger fokus på fel saker, säger Bengt-Anders Johansson i ett pressmeddelande.

För att motverka gängkriminalitet är det de illegala vapnen man ska titta på. Man kan ju inte nå människor som väljer att stå utan för samhället och strunta i lagen med hjälp av lagstiftning, det säger sig självt, anser Bengt-Anders Johansson.

Breivik och Mangs använde sig av vapen de hade licens för, och då tror jag att kontroll är det bästa sättet för att undvika att något sådant händer igen. För det första bör läkare ha en skyldighet att rapportera om de kommer i kontakt med en patient som inte bör ha ett vapen, oavsett om de har ett vapen i nu läget eller ej. För det andra bör ansökan om vapenlicens samköras med Säpos register för att se om personen i fråga förekommer i något register. På så sätt kan vi undvika att många vapen hamnar i fel händer.

Jag tycker att detta är en väldigt viktig fråga och jägare, fritidsskyttar med flera bör inte drabbas av att det finns människor som Breivik och Mangs, och definitivt inte av kriminella gäng som använder sig av illegala vapen, säger Bengt-Anders Johansson.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram