(M): Miljörörelsen tar inte ansvar i vargfrågan
– Märkligt är att vi som ansvariga politiker med ett totalt politiskt, ekonomiskt och socialt ansvar nu hindras att göra nödvändiga avvägningar på grund av överklagningar från WWF, Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen som inte tar motsvarande ansvar, det säger Bengt-Anders Johansson (M) i en kommentar till den förvirring som nu råder i vargfrågan.
Torsdagens dom i förvaltningsrätten i Stockholm sätter ännu en gång strålkastarljuset på det kaos som råder i Sverige kring vargfrågan. Svensk Jakt har varit i kontakt med ett antal riksdagsledamöter som arbetar med vargrelaterade frågor i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att ta reda på vad de anser om läget.
Bengt-Anders Johansson. |
En av dessa politiker är Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet och Moderaternas jaktpolitiska talesman. Han tycker den uppkommna situationen är obekväm och är kritisk till WWF, Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen som, enligt Bengt-Anders Johansson, inte tar ansvar i rovdjursfrågan.
Riksdagen beslutade 2009 om lokalt bestämmande och förvaltning av vargstammen. Detta har fortfarande inte infriats. När får vi en lokal vargförvaltning enligt det gällande riksdagsbeslutet? Pratar vi månader, år, decennier eller aldrig någonsin?
När vi har gynnsam bevarandestatus och inte är föremål för ständiga domstolsbeslut som förhindrar en viltförvaltning värd namnet.
Höga koncentrationer av varg ska minska, enligt samma riksdagsbeslut. Efter beslutet har vargstammen växt och till exempel Värmland berörs idag av minst 27 vargrevir. När får länet en lättnad i rovdjurstrycket?
Jag arbetar målmedvetet för att detta kan ske januari-februari 2014.
Varför sätter inte bestämmande politiker ner foten i den här frågan, sätter gynnsam bevarandestatus för vargstammen och genomför en politik som kan accepteras av dem som berörs av varg i sin vardag?
Alliansregeringen visade med sin rovdjurspolitik att allt som gällde den svenska vargstammen visade en positiv utveckling. Trots detta väljer tre organisationer att anmäla Sverige till EU-kommissionen och svenska domstolar som omöjliggör en vettig politik på området och detta har medfört att framtagningen av nödvändiga underlag försenats.
Det är min bestämda uppfattning att rovdjurspolitiken är en nationell angelägenhet och därför inte ska ligga på EU-nivå.
Är vargfrågan för obekväm och ger för få valröster för att ni ska ta i den?
Frågan är inte obekväm men resultatet av de överklagningar som nu resulterat i ett stiltje i förvaltningen är obekvämt. Det märkliga är att vi som ansvariga politiker med ett totalt politiskt, ekonomiskt och socialt ansvar nu hindras att göra nödvändiga avvägningar på grund av överklagningar från WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen som inte tar motsvarande ansvar.
Läs mer:
Förvaltningsrätt underkänner selektiv vargjakt
Sprängare: Inte värdigt ett rättssamhälle
(S) oroas över vargfrågans utveckling
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.