Lyckat år för fjällgässen

Fjällgässen i de svenska fjällen har haft ett bra år. De enda fjällgäss som idag häckar i Sverige är de som har sitt ursprung från de utplanteringar som Jägareförbundet har gjort.

I år har minst nio fjällgåspar setts med ungar och sammanlagt är det 22 ungar som påbörjat sin flytt mot sydliga breddgrader. Det är det bästa resultatet i projektets historia, och en stor framgång för projektet som har kämpat i motvind under några år.
Årets goda resultat är ett viktigt tillskott till populationen som nu uppgår till cirka 100 fåglar. Rapporterna från rastlokalerna vid Norrlandskusten och de inventeringar som gjordes i häckningsområdet tyder på att minst 14 par har häckat i år. Sedan utsättningarna av fjällgäss ställdes in år 2000 har populationen ökat svagt. Förmodligen krävs det 1520 ungfåglar årligen för att beståndet ska fortsätta att öka.
Så vitt Jägareförbundet vet finns ingen invandring av fjällgäss till Sverige från annat håll.
De sista häckningarna utanför projekt Fjällgås utsättningsområde skedde under 1990-talet och det beståndet får således betraktas som utgånget.
Fjällgässen i Norge är nu nere under 20 par och har flyttningsvägar mot sydost till Svarta havet och Kaspiska havet samt Irak. Det svenska beståndet som flyttar mot sydväst har säkrare övervintringsplatser och är således helt beroende av egen rekrytering.
Jägareförbundets ansträngningar för att bygga upp ett bestånd i hägn för att få fram fjällgäss för utsättning fortsätter.
Fjällgässen i de nuvarande hägnen på Öster Malma, Nordens Ark och på Gotland har undersökts genetiskt. Fåglar med genetiskt påvisad förekomst av gener från andra gåsarter har tagits bort. Man har också importerat 14 unga fjällgäss från Ryssland och en ny grupp om tio fåglar väntar på transport till Sverige.
Den population som finns i fjällen idag är förmodligen en blandning av de ursprungliga gässen och fåglar från Projekt Fjällgås.
Åke Andersson
Niklas Holmqvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev