LRF: EU-domstolen hotar svenskt smittskydd

Lantbrukarnas Riksförbund befarar att EU kommer att tvinga Sverige att sluta kräva att djur som kommer hit från andra länder ska vara fria från sjukdomar som vi inte har i vårt land.
Genom den process som EU-kommissionen dragit igång mot Sverige riskerar vi att inte längre kunna skydda våra djur mot sjukdomar, sjukdomar som vi med stor möda blivit fria ifrån, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:17

 

LRF och dess ordförande Helena Jonsson fruktar att en sådan utveckling kan resultera i en allt högre antibiotikaresistens ett hot mot såväl djur som människors hälsa.

Att vi i en internationell jämförelse har en så låg förbrukning av antibiotika och så lite antibiotikaresistens är ett kvitto på att lantbrukets djur är friska i Sverige. Om Sverige tvingas tillåta import av sjuka djur medför det inte bara ett lidande för djuren, det innebär även att vi får in bakterier som är resistenta mot antibiotika, och en ökande antibiotikaresistens i samhället får förstås konsekvenser för människors hälsa, säger Helena Jonsson i pressmeddelandet.

Självklart kommer vi att göra allt som står i vår makt för att upprätthålla vår goda svenska djurhälsa men med öppna gränser försvåras detta avsevärt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev