Livsmedelsverket fortsätter med blyundersökning

Tidigare i år slog Livsmedelsverket fast att det finns förhöjda värden av bly i viltkött.
Nu fortsätter man undersökningen för att klargöra hur mycket bly som kan lösas ut i magsäcken på dem som äter köttet och hur mycket som tas upp i blodet.

När en jägare skjuter vilt lossnar blyfragment från kulan. Dessa finns nära sårkanalen som kulan orsakar när den går genom djuret. I de fall som man inte skär bort tillräckligt mycket runt sårkanalen finns en risk att blyfragment kommer med i det kött som exempelvis mals till färs.
Genom att skära bort mer vid sårkanalen undviks risken för att bly ska komma med i det kött som senare hamnar på middagsbordet.
Både vi och myndigheterna ser detta som en hanteringsfråga som kan lösas, säger Fredrik Widemo som arbetar med blyfrågan på Jägareförbundet. Men vi behöver ta reda på hur mycket som ska skäras bort och hur mycket av det bly man får i sig som faktiskt tas upp av kroppen.

Matvanor undersöks
Nu kommer Livsmedelsverket att fortsätta undersökningen om bly i viltkött. Detta arbete kommer delvis att ske med Statens Veterinärmedicinska anstalt och Jägareförbundet. Undersökningen kommer främst inrikta sig på tre områden:
 En beräkning av hur mycket bly som kan lösas ut i magsäcken och hur mycket som tas upp i kroppen.
 Matvaneundersökning och mätningar av blyhalt i blod hos storkonsumenter av viltkött.
 Insamling av prover från andra viltarter än älg.
Vi tycker det är mycket bra att man valt att även undersöka blyhalten i blodet. Blyvärdet i blod halveras på 30 dagar, och nu kommer vi få en bra bild av om jägarkåren har förhöjda blodblyhalter, säger Fredrik Widemo. Många jägare har tidigare ifrågasatt om metalliskt bly verkligen tas upp i kroppen.
Annars är det insamling av prover, kunskap om kötthantering och hjälp med att ställa frågor till jägarna som förbundet kommer att bistå med.
Vi kommer också att hjälpa till att hitta storkonsumenter av viltkött som ska delta i undersökningen. Det är viktigt att vi får fram bra fakta i ämnet. Så vi finns till hands för att hjälpa till, säger Fredrik Widemo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev