Länsstyrelserna återinför länskorten för fjälljakten

Från och med i höst kommer de fast boende i fjällänen åter att kunna lösa så kallade länskort för småviltjakt på statens mark i fjällen.

De två senaste säsongerna har inga länskort sålts efter det att regeringen i december 2006 gav Jordbruksverket i uppdrag att förändra riktlinjerna försmåviltjakten så att jakten skulle upplåtas på lika villkor till svenska och utländska jägare. Den bakomliggande orsaken till det var påtryckningar från kommerskollegium, som ansåg att jakt ska betraktas som en tjänst, samt en försiktig förfrågan från EU-kommissionen.
 
Motanmälan till EU
Några svenska jägare gjorde då en motanmälan till EU-kommissionen mot bland annat Finland och fick EU-kommissionen att slå fast att jakt varken kan betraktas som en vara eller tjänst. Därmed är det inte heller fel att favorisera det egna landets befolkning vid upplåtelse av jakt.
En uppmjukning av reglerna har därför skett. Liksom tidigare kommer också befolkningen i fjällkommunerna att kunna lösa så kallade kommunkort. För övriga jägarkategorier ­ även utländska jägare ­ gäller dygnskort. Priserna blir oförändrade. Ett dygnskort kostar 250 kronor, ett kommunkort 800 kronor och ett länskort 1 500 kronor.
­- Varje länsstyrelse tar ett eget beslut men vi kommer nog att kunna hålla ihop både regelverk och priser så att det blir mera enhetligt. De som bor i fjällkommunerna kommer också att få välja i vilken kommun de vill jaga. Det kan ju hända att man bor i en kommun men jagar i en annan, säger naturvårdsdirektör Björn Jonsson på länsstyrelsen i Västerbottens län.
Bernt Karlsson
 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev