Lång kö för vapenlicens

Det jäser av irritation mot polisledningen i Stockholm både hos vapenhandlare och hos vapenhandläggare över långa väntetider för vapenlicenser.
Du kan fråga Carin Götblad varför det ska vara så här, säger en handläggare.

Väntetiden för att få en vapenlicens utfärdad är nu uppe i cirka två månader, kanske längre än så.
Jag har ansökningar daterade 15 juni på mitt bord nu, säger en handläggare i mitten av augusti.
Våra affärer går sämre. Köpare avstår från köp när de förstår att de inte kommer att få sina licenser klara före jakten, säger en frustrerad vapenhandlare.
  Jag förstår inte varför det ska behöva vara så här. I andra delar av Sverige går det att få sin licens på ett par veckor, fortsätter han.
Det är ett påstående som stämmer ganska väl. En rundringning till olika polisstationer bekräftar situationen. I Småland gick polisen i Jönköping ut i början av sommaren och varnade för att det kunde bli långa handläggningstider eftersom ett antal EU-möten förlagts till länet och att resurser skulle omfördelas.

Snabbare i Småland
För att få licens till augusti borde man ha ansökt senast i början av juni, varnade polisen. Ändå är handläggningstiderna nu nere i tvåtre veckor, uppger polisen i både Jönköping och Värnamo.
I Göteborg tar det lite längre tid att få sin licens.
Det tar nog fyra till sex veckor. Dels har det varit semestertider, dels är det ovanligt många ärenden. Mycket mer än vad vi trott att det skulle vara, säger  en av handläggarna.
I Östersund behövs just nu lika lång tid, fyra till sex veckor.
Att det blivit så långa handläggningstider i Stockholm kan bero på polismästaren Carin Götblads besparingsstrategi, nämligen att dra ner på den administrativa personalen.
Här var vi 14 stycken som arbetade förut, men i stort sett hälften är borta, säger en handläggare.
Ändå hade vi jobbat ner kön så att vi före semestern var nere i ungefär två veckor. Nu är vi uppe i så här långa tider igen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev