Lamorna som ska hålla vargen borta

Tre lamadjur har köpts in av länsstyrelsen i Skåne till Näsbyholm, de ska förhoppningsvis skydda godsets många tackor från framtida vargattacker. Foto: Marie Gadolin

Nu är de tre första lamadjuren på plats på Näsbyholm i södra Skåne. De ska förhoppningsvis fungera som ”vakthundar” för en del av det stora godsets omkring 900 tackor.

I höstas fick företaget Skabernäs, som omfattar godsen Skabersjö och Näsbyholm, 30 tackor dödade av varg. Alla var inte ihjälbitna, flera hade drunknat i vattendrag medan de i panik försökte undkomma rovdjuret.

Stängsling fungerar inte fullt ut på godsens marker som är mycket stora och omfattar sankmark där vattennivån höjs och sänks. Samma problem finns på Ravlunda där man har en kuststräcka som inte kan stängslas. Även där ska lamadjur på försök användas som skydd mot vargattacker.

Pilotprojekt
Tre tio år gamla lamavalacker har satts ut på Näsbyholms marker, djuren har köpts in på länsstyrelsens bekostnad och priset är 10.000 kronor styck.

Christopher Du Rietz.– Det är ett pilotprojekt, ett första försök, säger Christopher Du Rietz från länsstyrelsen.

– Lamorna är naturligt aggressiva och territoriala, säger han.

– Vi förväntar oss inte ett hundraprocentigt skydd. Men vi hoppas på färre angrepp från varg och färre dödade får per angrepp, säger Bertil Nilsson, även han från länsstyrelsen.

I USA används lamor som skydd mot puma och prärievarg.

– Om de fungerar mot puma borde de fungera mot varg också, tror Martin Rosenmejer, vd på Skabernäs.

Varsin flock
De tre lamadjuren ska nu acklimatisera sig innan de flyttas ut en och en till varsin flock om cirka 100 tackor. Deras flockinstinkt är stark och likaså deras vaktinstinkt.
Anna Ljung.– Kommer vargen så ställer sig fåren bakom laman, den backar inte. Skulle vargen närma sig så sänker laman huvudet och går till attack, spottar upp illaluktande maginnehåll och sparkar med frambenen, berättar lamauppfödaren Anna Jung från Rolsberga.

Landskapsvård
Hon har fött upp de tre lamadjuren och har lång erfarenhet av arten. Just de här tre har hon köpt tillbaka från Svalövs naturbruksgymnasium. Lamadjur används ofta för landskapsvård, som dragplåster för att locka turister, som packdjur, terapidjur men också då som fårvaktare.

– Jag säljer aldrig en lama som fårvaktare innan den är två år, det är också då de kastreras, berättar Anna Jung.

Hingstar fungerar inte eftersom de försöker betäcka tackorna och kan skada och till och med döda dem med sin tyngd.

– En stoflock borde teoretiskt sett vara den allra bästa fårvakten, men det finns inga studier gjorda med stogrupper, säger Anna Jung.

Fakta

Laman är ett kameldjur med en mankhöjd på dryga metern och en vikt mellan 120 och 150 kilo. Den har inga pucklar som en kamel eller dromedar, men lång hals och långa böjda öron. Färgen kan variera. Lamor av den klassiska typen har en underhållsfri ull, den fäller själv den gamla ullen och behöver inte klippas.

Laman är mest känd för är att den spottar i olika situationer, till exempel när den känner sig hotad. Oftast spottar lamadjur saliv mot varandra för att stärka sin position i flocken. I allvarligare situationer spottar djuret halvsmält föda som det kastar upp genom matstrupen. Ämnet är grönt och illaluktande.

Alpacka är ett mindre kameldjur, ungefär hälften så stor som laman. Den har längre och lurvigare ull som klipps. Den fungerar inte som fårvaktare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev