Publicerad 15 maj 2013 - 16:08

Lägre blyhalter i blodet hos norska jägare

En ny undersökning från Folkhelseinstituttet i Norge visar att blyhalterna i blodet hos norska jägarfamiljer som äter mycket älg- och hjortkött, är lägre än vad som tidigare uppmätts i såväl norska som europeiska undersökningar. Det rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

 

Det är norska myndigheten Folkehelseinstituttet som i samarbete med Norges Jeger- og fiskerforbund har analyserat blyhalterna i blodet hos norska jägarfamiljer.

Orsaken är att det undersökningar i Sverige och Tyskland visat att färs från vilt som skjutits med blykulor i vissa fall innehållit halter av bly som ligger över gränsvärdet för kött. Myndigheterna i dessa länder har av denna anledning lämnat kostråd till vissa grupper i befolkningen.

I Sverige handlar Livsmedelsverkets (SLV) råd om kött från området nära sårkanalen. Rörande sådant kött ser SLV:s råd ut enligt följande: Kvinnor som ammar, är gravida eller planerar att bli gravida bör inte äta kött där det kan finnas förhöjda blyhalter. Detsamma gäller barn upp till sju års ålder. Övriga bör inte äta sådant kött mer än en gång i veckan.


Blodblyhalter under gränsvärdet

Blyhalter i blodet är en bra måttstock på hur mycket bly man har fått i sig under de senaste månaderna. Den norska undersökningen visar att ingen av deltagarna i studien hade blyhalter i blodet som idag anses vara hälsofarliga.

Resultaten ska nu riskutvärderas vidare av den norska folkhälsomyndigheten. Denna utvärdering kommer senare att ligga till grund för vilka råd Mattilsynet den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket kommer att lämna till allmänheten rörande viltkött.

 

Läs mer:

Livsmedelsverket varnar för bly i viltfärs 

Livsmedelsverket fortsätter med blyundersökning

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram