Kuperingsfrågan åter aktuell

1988 beslutade riksdagen om ett totalt svanskuperingsförbud. Nu höjs röster för att stoppa svanskuperade och svansamputerade hundar från alla tävlingar.

Trots protester från främst Svenska vorstehklubben medgavs inga undantag av riksdagen 1988 när de tog beslutet om kuperingsförbud. Tidigare har en del jakthundraser kuperats för att undvika svansskador.
Resultatet av beslutet blev att ägare till hundratals jakthundar, som gång efter annan slagit sönder svansen vid arbete i snårig terräng, tvingades amputera svansen.
De mest utsatta hundarna är jaktspaniel och kontinentala fågelhundar.
Hundar som amputerats av veterinärmedicinska skäl har dock kunnat ställa upp på såväl utställning som jaktprov.
Men till årets kennelfullmäktige motionerade Stockholms kennelklubb om totalt tävlingsförbud för kuperade och svansamputerade hundar.
Många av de hundar som får svansen amputerad på grund av upprepade skador tillhör de bästa jakthundarna inom sin ras. Ett förbud i den andan skulle kunna ge mycket allvarliga konsekvenser för bruksaveln.
Nu blev det inte så. Kennelfullmäktige antog i stället ett kompromissförslag från SKK:s centralstyrelse. Det innebär att hundar som svanskuperats av veterinärmedicinska skäl eller som importerats från ett land som tillåter kupering även fortsättningsvis får delta i jaktprov och andra tävlingar. Däremot får kuperade hundar födda 2008 eller senare inte delta i hundutställning, med undantag för sådana som av veterinärmedicinska skäl fått svansen amputerad. Dock ska en hund som kuperats i land där det är tillåtet kunna bli exteriörbedömd en gång, men först efter särskild prövning av SKK.
Sten Christoffersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev