Publicerad 15 maj 2013 - 15:51

Kommunjägare hängdes ut i media

Jägaren Mats Lundh i Landskrona fick den hårda vägen erfara nackdelarna med att vara kommunjägare. En boende anklagade honom för att skjutit mot hennes lägenhet. Anklagelsen blev en nyhet som toppade lokaltidningens förstasida. Mats Lundh anser att han blivit mycket illa behandlad.

 Jag har inte gjort något fel. Jag sköt duvan när den satt på marken, och bättre kulfång än så kan det inte bli, säger Mats Lundh som har tagit mycket illa vid sig av anklagelser och uppståndelsen.
En bostadsrättsförening på väster i Landskrona hade bett kommunen om hjälp för att minska de sanitära olägenheter som duvor orsakade på de boendes balkonger. Uppdraget gick till Mats Lundh som är kommunjägare sedan ett drygt år tillbaka.
 Jag har haft ungefär 200 uppdrag sedan jag började, och det här skilde sig inte på något särskilt sätt mot de tidigare. Jag åkte ut för att utföra jobbet på bästa sätt och för att hjälpa de boende med ett problem, säger Mats Lundh.

Blev rabalder
Med sin .22-studsare med ljuddämpare sköt Mats Lundh en duva som satt på marken nedanför ett hus. Skottet avlossades på fem meters håll.
Stödet var perfekt eftersom jag satt i bilen. Kulfånget var också utmärkt eftersom det var mark och bättre kan det ju inte bli.
Men avlivningen av duvan orsakade stort rabalder. En boende anklagade Mats Lundh för att ha skjutit mot huset där hon bodde och riskerat hennes och barnens liv.
Mats Lundh liksom Landskrona kommuns tekniske chef Peter Siilak säger båda att skyddsjakten utfördes på ett korrekt sätt och att det inte fanns någon fara för de boende. Siilak beskriver också Mats Lundh som en jägare med gott omdöme och att han är mycket väl skickad att utföra uppdraget.
Men händelsen anmäldes inte bara till Landskrona kommun. Tidningen Landskrona Posten, som är en edition av Helsingborgs Dagblad, fick också tips om skottet i bostadsområdet.

En toppnyhet
Och för att uttrycka det milt: lokaltidningen sparade inte på krutet. Händelsen blev toppnyhet i lördagsutgåvan, och på det följde ytterligare tre artiklar. Tidningens ansvarige utgivare Lars Johansson tycker varken att det är överdrivet eller att något fel har begåtts. En anklagelse kan i hans tidning bli toppnyhet, oavsett om den är sann eller inte.
 Vi har agerat helt korrekt. Alla parter har fått komma till tals, och han sköt faktiskt mot ett hus.
Att duvan satt på marken spelar ingen roll för Lars Johansson. Huset som fanns i bakgrunden är avgörande för tidningens bedömning. Han hävdar också att endast öppen himmel är ett riktigt kulfång. Hur himmel kan fungera som kulfång i en tätort som Landskrona kan han inte förklara närmare.

 

Liten upprättelse

Mats Lundh tycker att han fått en liten upprättelse i och med den fjärde artikeln som publicerades. Där fick han understryka hur skyddsjakten gått till, och där erkände också reportern att personal från Jägareförbundet fått en felaktig bakgrundsbeskrivning när de kommenterade händelsen.
Men jag nöjer mig inte med det. Tidningen har behandlat mig mycket illa. Jag har bott i Landskrona hela mitt liv, jag har varit aktiv i föreningsliv och näringsliv och många känner igen mig. Jag har skött mig på alla sätt och jag är noggrann med det jag gör, inte minst gäller det jakten. Att jag ska behöva utstå det här när jag har utfört ett uppdrag åt samhället på ett korrekt sätt är inte rimligt, säger Mats Lundh.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram