Klarar rådjuren den långa vintern?
Den ovanligt tuffa vintern gör att många vilda djur behöver hjälp med foder. Cirka 20-30 procent av rådjurs-killingarna överlever inte den snörika vintern i södra och mellersta Sverige. De svenska jägarna har fullt upp med att utfodra rådjur, hjortar, harar, vildsvin och fåglar.
Nu på senvintern är djurens brist på föda som störst. Med hård skare har djuren svårt att sparka sig ner till sin basföda, som så här års främst består av blåbärsris. Viltet bygger under hösten upp en fettreserv som hjälper dem att överleva vintern. Ju längre vintern går, desto mer fett förbrukar djuren. Detta gör att just nu är den mest kritiska årstiden för dem att överleva på och den tid på året då flest klena och svaga djur dör.
Denna vinter blir sannolikt ihågkommen som en ovanligt lång snösäsong. Tre månader med mycket snö och kyla är ovanligt svåra villkor för främst rådjuren som har svårt att hitta föda. Nu behöver framför allt rådjuren hjälp från jägarna mer än någonsin. Många jägare får ägna mycket tid och möda att förse rådjur och andra djur med morötter och höbalar.
– Vilka djur dör först?
Cirka 20-30 procent av killingarna. Dessutom dör även de äldre och svagare djuren. Handjuren dör före hondjuren. De har mer muskler och mindre fettreserver.
– Hur kan vi hjälpa djuren att överleva?
I jägarnas vardag ingår både att skörda av överskottet i naturen och att se till att djuren har en dräglig tillvaro. Den vanligaste viltvårdande insatsen som jägarna gör nu, är att utfodra främst rådjur, hjortar, vildsvin och harar med rotfrukter, ensilage eller frukt vid foderplatser. Eller att fälla en asp eller sälg intill foderplatsen.
– Kan även ickejägare utfodra djuren?
Absolut. Men kontakta först jaktlaget eller markägaren och hör om det redan finns en foderplats som djuren hittar till. Foderplatser ska inte läggas för nära vägar och inte nära hus (om man vill ha tulpanerna kvar i vår).
– Vad äter djuren?
Förutom ensilage, morötter, sockerbetor, krossat havre, äpple, så går även vanligt hö och pellets. Man kan fråga bönder och hästägare om ensilage och havre. Ibland kan man dessutom få köpa halvdålig frukt billigt från handlaren. Lantmännen säljer också viltfoder.
På måndag infaller vårdagjämningen, men våren lär nog dröja lite till. Därför är alla insatser välkomna som kan hjälpa djuren att klara vintern.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.