tisdag 16 april

KD: Sverige ska bestämma storleken på sina rovdjursstammar

Lars Adaktusson.

EU-valet är viktigt för jägarna. Vi har därför ställt tre frågor till listettorna för de större partier som ställer upp i EU-valet. Idag svarar Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

Vem ska bestämma över hur många vargar, lodjur, björnar etc vi ska ha i Sverige? Är det EU eller är det Sveriges riksdag?
– Sverige har och ska ha fullt mandat att bestämma storleken på sina rovdjursstammar, eftersom vi uppfyller Art- och habitatdirektivets krav på gynnsam bevarandestatus. Genom rovdjurspropositionen som riksdagen klubbade i höstas läggs beslutet lokalt hos våra länsstyrelser att själva ansöka om skydds- eller licensjakt hos Naturvårdsverket. Beslut om jakt ska sedan inte kunna överklagas.

Ämnar ditt parti ta initiativ till en förändringsprocess av EU:s Art- och habitatdirektiv under­ ­kommande mandatperiod så att Sverige återfår bestämmanderätten över sina rovdjurspopulationer?
– Art- och habitatsdirektivet har i ökande grad kommit att hamna i konflikt med medlemsländerna då det återkommande varit svårt att applicera. Direktivet behöver en översyn där större hänsyn tas till socio­ekonomiska faktorer vid sidan av naturhänsyn. Direktivet skrevs i en tid när medlems­länderna var elva till antalet och tar inte riktigt hänsyn till dagens förhållanden med 28 medlemsländer. Faunan i de ursprungliga elva länderna i före­trädesvis Västeuropa skiljer sig markant gentemot Nord- och Östeuropa, som har mycket större geografisk spridning och följaktligen större variationer i naturliga förutsättningar, klimat, flora och fauna.
När det gäller den svenska skyddsjakten på säl ­hotar Världshandelsorganisationen (WTO) att införa totalt handelsförbud för produkter av säl (kött, skinn och sälolja). Är du beredd att agera och argumentera mot EU-kommissionen så att WTO:s ­beslut överklagas och svenska jägare slipper att dumpa skjutna sälar?
– Frågan är komplicerad och har aktualiserats i samband med förhandlingen om frihandelsavtal mellan EU och ­Kanada och den säljakt som bedrivs där. Situationen i Sverige är inte bra, istället för att skjutna sälar dumpas behöver vi få behålla undantaget för den kontrollerade jakt vi bedriver. Att lyfta in detta i förhandlingen om frihandelsavtalet riskerar dock att undergräva den förhandlingsposition EU tagit gentemot Kanada, vilket gör att processen drar ut på tiden.

Då svarar partierna

Då presenterar vi svaren på våra frågor till partiernas listettor.
6 maj. Lars Adaktusson (KD)
7 maj. Marit Paulsen (FP)
8 maj. Marita Ulvskog (S)
9 maj. Kent Johansson (C)
10 maj. Isabella Lövin (MP)
11 maj. Gunnar Hökmark (M)
12 maj. Jörgen Appelgren (Junilistan)
13 maj. Malin Björk (V)
14 maj. Christian Engström (Piratpartiet)
15 maj. Kristina Winberg (SD)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev