Jordbruksarrendatorer vill utrota vildsvinen

Vildsvinen bör utrotas det kräver SJA, Sveriges jordbruksarrendatorers förbund.
Vi klarar inte det här längre. Skadorna kostar för mycket, säger SJA:s ordförande Lennart Johansson till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

 

Vi kan inte ha en stam med vildsvin som gör att vi inte kan få fram grovfoder till våra djur, säger Lennart Johansson till P4 Kronoberg.

SJA, som har 3.500 medlemmar som tillsammans brukar 42 procent av Sveriges jordbruksmark, kräver att riksdagsbeslutet om vildsvin från 1988 rivs upp. Beslutet gick ut på att vildsvinen hör hemma i Sverige och inte längre skulle utrotas.

För att bli av med vildsvinen kräver nu SJA att man får använda stora fällor och jaktmetoder som idag kräver specielltillstånd .

Vi måste få jaga med mörkersikte, lampor och kunna jaga från bil, traktor med mera, säger Lennart Johansson till P4 Kronoberg.

Vill ni använda gift?

Nej, det vill vi inte. För det kan drabba andra djur.

Jägarintresset framhåller att vildsvinen bör ses som en resurs, vilket i Kronoberg senast förra veckan påpekades av Lennart Haraldsson, ordförande i Jägareförbundet Kronoberg, i en debattartikel i Smålandsposten.

Hur kommenterar du det ?

Det är jättebra, man kan göra vad som helst om man inte behöver stå för sina kostnader. De som vill ha vildsvin får väl ha dem i ett hägn där de kan mata och jaga sina grisar, säger Lennart Johansson till P4 Kronoberg.

Läs och lyssna mer:

Inslaget i P4 Kronoberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev