lördag 2 mars

Jaktkonstnärer – se fler målningar av Jaroslav Chudy

Jaroslav Chudy föddes 1948 i Slovakien och tillbringade mycket tid i Tatrabergens natur som ung. Efter flykt till Sverige 1968 fick han efter några år uppleva den svenska fjällvärlden. Den förvandlade honom till svensk natur- och jaktmålare.

Det är oljemåleriet som han trivs bäst med och som han haft störst framgångar med på utställningar runt om i landet. Men han har genom sin ordentliga konstnärliga utbildning stor skicklighet också inom olika grafiska tekniker som etsningar och litografi.
Det är många av de i dag verksamma jaktmålarna som fått stämpeln på sig att de verkar i Bruno Liljefors anda. Det är inte alltid det kan sägas stämma, men i Jaroslav Chudys fall ligger det nära till hands. Han medger också att han studerat den store förebildens konst och måleriteknik. I botten finns också en syn på naturen som han lade grunden till redan som barn i Tatrabergen.
Men även om det finns stora likheter mellan Karpaternas natur och den svenska naturen tycker han att den svenska i mångt och mycket är unik.

Sveriges tio främsta jaktkonstnärer

På plats nummer sju hamnar Jaroslav Chudy. 1948-

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev