Jaktform klassad som kulturarv

Falkenering – uppfödning, träning och jakt med rovfåglar – är sedan 1969 förbjudet i Sverige, men har av FN-organet UNESCO nu utsetts till immateriellt kulturarv.

I december 2010 ratificerade Sverige UNESCO:s konvention om immateriellt kulturarv. Den syftar till att säkra respekten för och öka kunskaperna om de immateriella kulturarvens betydelse. Konventionen omfattar muntliga traditioner, sociala sedvänjor och traditionell hantverksskicklighet.

I november beslutade UNESCO att falkenering ska klassas som kulturarv.

Falkenering är en tradition med tusenåriga anor. I Mellanöstern har man påträffat 10.000 år gamla gravplatser där rovfåglar som använts för detta ändamål begravts tillsammans med människor. Alltså från samma tid som hunden domesticerades, berättar Chris Eastham, som är bosatt i Sverige och arbetar vid Scottish Natural Heritage (den skotska motsvarigheten till Naturvårdsverket). Han har stor erfarenhet av konsten att jaga med rovfågel.

 

Förbjudet i Norden

Falkenering är förbjuden i de nordiska länderna, men tillåten i så gott som hela övriga världen.

Falkeneringskonsten har gett upphov till välkända ord som caddie (den som bar falkenerarens fåglar) och musköt (musket var falkenerarnas namn för sparvhökshanen). Även det engelska uttrycket fed up (trött på något) härstammar från rovfågelshanteringen. När jakten avslutas får fågeln en rejäl köttbit varpå den blir mätt: fed up.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev