Jakt i höst – trots brand

Mycket talar för att klövviltet redan återvänt till brandområdet och att jakt kan genomföras. Foto:MSB

Det har öppnats en möjlighet för älgjakt inom brandområdet i Västmanland redan nu i höst. Två förutsättningar måste dock vara uppfyllda för att jakten inte ska betraktas som brottslig. Det har länsstyrelsen i Västmanland bestämt.

Den första och kanske viktigaste förutsättningen för att få jaga är att den som ska gå in i brandområdet har genomgått en säkerhetskurs. Sådana kurser kommer länsföreningen i Västmanland att anordna i samarbete med brandmyndigheterna och länsstyrelsen.
Samma dag man ska gå in i området och jaga ska detta också anmälas till länsstyrelsen. Detta gäller för övrigt sådana som måste arbeta i skogen inom området.
Det här är för att länsstyrelsen ska ha vetskap om när folk finns inne i området, om någon skulle försvinna eller helt enkelt bli kvar i området efter en olycka. För det är fortfarande mycket farligt att röra sig i brandområdet. Träd som står upp kan ha rötterna avbrända och riskerar att falla vid kraftig vind eller om marken rörs upp nere vid rötterna.
Det här framkom vid det välbesökta informationsmöte som länsföreningen och länsstyrelsen höll i Västerfärnebo den 15 september.
Och även om man har formell rätt att jaga i området, kanske jägarna måste avstå från att jaga vissa dagar då det blåser lite mer. Det här är sådant som jägarna får lära sig mer om på säkerhetskursen.

Mycket grönt har kommit tillbaka
Bakgrunden till att länsstyrelsen i samråd med Jägareförbundet ändå släpper in jägare i brandområdet är att mycket talar för att älg och annat klövvilt redan har återvänt in i området. Det finns också redan mycket fräscht grönt som snabbt kommit igen efter branden, och det kan fungerar förstås som magnet på det vilda.
– Det kan bli en helt annan situation efter frost och efter den första snön. För då kanske den mat som under en tid nu drar viltet, helt försvinna. Då vet vi inte om viltet kommer vara kvar eller att söka sig till områdena runt om, påtalade jaktvårdskonsulenten Lars Björk på mötet.

Låt de drabbade bli gästjägare
– Vi måste bli väldigt adaptiva i jakten nu och de närmaste åren. Vi får lära oss vart efter vi jagar och vara observanta på förändringar, fortsatte Lars Björk.
Några A-licensområden är hårt drabbade, ett har fått 1 962 hektar av 3 557 nedbrunnet och ett annat 480 av 722 hektar. Även fyra älgskötselområden är drabbade. Snytsbo ÄSO är värst utsatt. Ungefär en tredjedel av arealen på drygt 18 000 hektar berörs.
– Det betyder att några jaktlag blivit av med jakten i stort sett, även om det nu öppnas en möjlighet. Från Jägareförbundet vill vi uppmana alla jaktlag att öppna för deltagande i jakten som gäster för de som drabbats, manade Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev