Jägarnas pengar börjar betalas tillbaka

Jägarnas pengar i Viltvårdsfonden har använts för att bekosta eftersöken av trafikskadat vilt på väg och järnväg. Foto: Jan Henricson

Efter ett regeringsbeslut ska de pengar som tagits ur Viltvårdsfonden för att bekosta trafikeftersöken börja betalas tillbaka. Men det kommer att dröja innan hela summan på 85,3 miljoner kronor har återförts.

I april avslöjade Svensk Jakt att Viltvårdsfonden användes som en kassako för att bekosta eftersöken av trafikskadat vilt. Åren 2010–2013 fakturerade polisen fonden på 63 miljoner kronor.
Och uttaget har fortsatt under 2014. Fram till nu har Viltvårdsfonden betalat ut sammanlagt 85,3 miljoner kronor för trafikeftersöken. Något som enligt propositionen angående ersättning för trafikeftersök egentligen ska betalas av Trafikverket.
Viltvårdsfonden har inte marginaler för att täcka dessa kostnader, och har därför gjort ett kraftigt underskott. Men nu ska pengarna betalas tillbaka, även om det kommer att dröja innan hela summan är återförd.

Tar minst två år
Tidigare i höst gjorde regeringen ett förtydligande i ett regleringsbrev till Trafikverket. Det innebär att Kammarkollegiet, som förvaltar Viltvårdsfonden, nu kan rekvirera pengar man lagt ut från Trafikverket.
Men bara för de medel som lades ut 2013, närmare bestämt 27,5 miljoner kronor. Enligt Jessica Spångberg som är ansvarig handläggare för Trafikverket på Näringsdepartementet har Trafikverket inte möjlighet att så här sent på året reglera hela skulden.
Avsikten är att resterande del ska återföras till Viltvårdsfonden under 2015. Då ska fonden också ersättas för kostnaderna man har för trafikeftersöken i år.
– Det är i varje fall så diskussionen går nu, även om jag inte kan garantera att ett visst beslut fattas, säger Jessica Spångberg.

Krångligt system
På Kammarkollegiet har man ännu inte skickat någon räkning till Trafikverket. Eftersom pengarna ska tas ur två olika anslag – väg respektive järnväg – måste man först få information från polisen om hur mycket som ska belasta det ena respektive det andra kontot.
– Frågan håller på att beredas, säger Charlotta Cammert på Kammarkollegiets ekonomifunktion.
Där har man fått information om att resterande skuld, för åren 2010–2012, ska regleras nästa år, då Trafikverket också ska ersätta Viltvårdsfonden för dess utlägg för trafikeftersöken 2014.
Dessa uppgick i slutet av augusti till 22,3 miljoner kronor. Men då återstod ersättningen för de olycksdrabbade höstmånaderna att betala ut.

Oklart
Svensk Jakt har inte fått klarhet i om detta komplicerade ersättningssystem ska komma att bestå. En lekman kan tycka att det vore enklare att polisen fakturerade Trafikverket direkt, istället för att ta vägen över Viltvårdsfonden som egentligen inte har med saken att göra.
Ännu enklare vore förstås att polisen fick täckning för trafikeftersöken i sitt anslag, för att på så sätt slippa byråkrati och till synes onödiga pengatransaktioner statliga myndigheter emellan.
Thomas Dahlman, chef för landsbygdsdepartementets jakt-, fiske- och sameenhet, har tidigare sagt till tidningen att ersättningssystemet kan komma att ses över och att han själv tycker att det är en krånglig konstruktion.

Viltvårdsfonden

Viltvårdsavgiften tillkom år 1938 och är en fastställd avgift som samtliga jägare ska betala varje år. Avgifterna samlas in av Naturvårdsverket och bildar Viltvårdsfonden som förvaltas av Kammarkollegiet. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår, vilket omfattar tiden 1 juli–30 juni.
Viltvårdsavgiften ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”.
En stor del av medlen går till jägarorganisationerna. Därtill får Naturvårdsverket medel för att driva jaktkortsregistret och för viltforsknings-
programmet.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev